PISANJE O INCIDENTU OB MEJI Z ITALIJO: Slovenski veleposlanik od Primorskega dnevnika pričakuje opravičilo

Slovenija

Slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj je v pismu odgovornemu uredniku Primorskega dnevnika Igorju Devetaku izrazil pričakovanje, da se bo opravičil "za objavo nepreverjenih navedb" o domnevnem incidentu, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca. Pričakuje, da bo o dejstvih obvestil tudi italijanske medije. Devetak se je odzval, da je njihova edina želja ugotoviti resnico.

Veleposlanik je v pismu, ki ga je po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva Primorski dnevnik objavil v današnji tiskani izdaji, izpostavil, da so, "ne glede na razloge in ozadja za grobo nespoštovanje osnovnih novinarskih pravil", z objavo nepreverjenega pričevanja o domnevnem incidentu v prispevku 23. maja "naredili veliko krivico Slovenski vojski ter ji prizadejali eno najhujših obtožb v njeni zgodovini".

Veleposlanik je poudaril, da verjame v visoke etične in profesionalne standarde časnika in odgovornega urednika in dodal, da pričakuje opravičilo za objavo nepreverjenih navedb. Kot je pojasnil, na območju, kjer naj bi se zgodil incident, potrjeno ni bilo policijskih in vojaških enot, poleg tega časnik podatkov ni preveril ne na slovenskem obrambnem ne na notranjem ministrstvu.

Veleposlanik tudi pričakuje, da bo Devetak o "objavi nepreverjenih alarmantnih 'pričevanj' v skladu s profesionalnimi standardi obvestil tudi italijanske medije, ki so povzeli in dodatno razplamteli debate o dogajanju na slovensko-italijanski meji".

Sam pa bo s tem pismom seznanil tudi najvišje predstavnike Italije, poslanko in podpredsednico demokratov (PD) ter nekdanjo predsednico dežele Furlanija-Julijska krajina Deboro Serracchiani in druge italijanske politike.

Izpostavil je, da je Slovenija zainteresirana, da se zelo natančno ugotovi, kaj vse je v ozadju, zaenkrat še zelo fantomske afere in bo to s svojimi institucijami, predvsem zaradi zaščite integritete pripadnikov Slovenske vojske in policije, tudi storila. 

Primorski dnevnik je v članku z naslovom "Stoj, sit down"... nato z orožjem meril v glavo" 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga "prejšnji teden" v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske, je navedel časnik.

KOMENTAR, piše Igor Devetak: "Naša dolžnost je bila, da smo preverili zanesljivost priče. Dolžnost je bila, da smo...

Objavil/a PrimorskiD dne Torek, 26. maj 2020

Odgovorni urednik Primorskega dnevnika Devetak je v odzivu, ki je bil prav tako objavljen v današnji izdaji časnika, zapisal, da etični kodeks novinarjem zagotavlja temeljno pravico do svobode informiranja in izražanja kritike. Zavezuje jih tudi k iskanju resnice in spoštovanju dejstev. Novinarsko delo po Devetakovih besedah sloni še na načelih lojalnosti in dobre vere. "Iz tega izhaja tudi dolžnost, da netočne informacije in morebitne napake popravimo. In dolžni smo ščititi svoje vire. Vsega tega se držimo," je poudaril.

"Dejstvo je prizadeta pripoved mladega moškega, ki po naši presoji nima razlogov, da bi si dogodek izmislil. Objavili smo jo, ker smo ocenili, da je to v interesu javnosti. Dejstvo je pojasnilo Slovenske vojske, ki je imelo na naših straneh ustrezen poudarek. Dejstvo bodo ugotovitve policijske preiskave. Ta ni zaključena," je dodal v odzivu, ki je bil naslovljen na veleposlanika Kunstlja in bralce časnika.

"Naša - in verjamem tudi vaša - edina želja je iskanje in ugotovitev resnice. Za zlorabe v politični in medijski (slovenski in italijanski) javnosti, za zlorabe drugih - če so bile -, pa ne moremo odgovarjati," je še zapisal. Dodal je, da je njihova vsakdanja skrb prispevati k dobrim, čim boljšim odnosom med Italijo in Slovenijo, a tudi k dobremu počutju ljudi ob meji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija