PIRANSKI SVETNIKI PRITRDILI 8,5 METROV DOLGIM PLOVILOM: Hotova s pomisleki, Petaros napovedal pritožbe

Piran

Ob mostovžu, ki ga gradijo v Jernejevem kanalu med Sečo in Sečoveljskimi solinami, bodo lahko privezana plovila, dolga do osem metrov in pol, ne samo do šest metrov, je z obvezno razlago odloka o lokacijskem načrtu v sredo določil piranski občinski svet. Poleg tega je z rebalansom proračuna namenil več sredstev za športne objekte v Luciji.

Možnost priveza večjih čolnov je predlagalo javno podjetje Okolje, ki zaključuje gradnjo 1178 metrov dolgega dvonivojskega lesenega mostovža s sedmimi pomoli in 280 privezi. V Okolju trdijo, da je brez posegov v prostor mogoče doseči tehnično in ekonomsko ugodnejšo rešitev, ki ne poslabša obstoječega stanja.

V občinski upravi so ocenili, da za takšno spremembo ni treba sprejeti novega odloka, ampak le obvezno razlago odloka o lokacijskem načrtu Seča - polotok iz leta 2005. Ta predvideva ureditev 238 privezov za šestmetrske čolne, dopušča pa manjše spremembe.

Omejitev na šest metrov je sicer zapisana tudi v gradbenem dovoljenju za mostovž in Okolje bo moralo vložiti zahtevo za spremembo.

Predlogu občinske uprave je nasprotoval občinski svetnik Gibanja za občino Piran Davorin Petaros. Zatrdil je, da sprejemanje obvezne razlage ni skladno z zakonodajo. Po njegovem prepričanju občina tudi ne more odločati o prostoru v kanalu, ki je javno dobro v lasti države. Zmotilo ga je še, da sta imela pravico do glasovanja dva od štirih občinskih svetnikov, ki so zaposleni pri Okolju. Napovedal je vrsto pritožb na različne organe. Pomisleke glede sprejemanja obvezne razlage je izrazila tudi svetnica SD Meira Hot.

Sklep je dobil večinsko podporo. Proti je glasoval le Petaros, v SD so se vzdržali.

Občinski svet je sprejel še rebalans proračuna, v katerega so dodali naložbo v dograditev športnega parka Lucija z igriščem za mali nogomet in tekaško stezo. V treh letih bodo za to namenili pol milijona evrov, občina pričakuje tudi zunanje vire financiranja. Povečali so tudi sredstva za obnovo športne dvorane Lucija, ki jo je 26. maja zalila voda.

Poleg tega je občinski svet podprl ustanovitev krajevne skupnosti Dragonja, ki jo bodo izločili iz krajevne skupnosti Sečovlje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .07. 2023 ob  09: 05
Sigurno imajo svetniki barke daljše od 6 metrov.
Pesceserra |  06 .07. 2023 ob  22: 18
11
$$$$$$$$$$$$$
Bižad |  06 .07. 2023 ob  14: 38
Naj v Jerneja zvlečejo razbitine Titanika, kot spomenik stanja v piranski občini. Tako bomo vsaj imeli največji spomenik v okolici in še Formavivo lahko preimenujemo v Formavivatitanica.