PIRANSKI SVETNIKI OPOZORILI NA "PLAVAJOČE HIŠKE", MIŠIČ JIM ODGOVARJA: "Lahko zagotovim, da prenočevanje ne bo dovoljeno"

Piran

Piranski občinski svetniki so na današnji redni seji z 21 glasovi za in dvema proti v drugem branju sprejeli novelo odloka o pristanišču kanal Sv. Jerneja in koncesiji za gradnjo in upravljanje krajevnega pristanišča. Kot je zagotovil prvi mož Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, v plovilih v kanalu tudi v prihodnje ne bo dovoljeno prenočevati.

Direktor piranskega javnega komunalnega podjetja Gašpar Mišič je tako pojasnil, da si ničesar niso "izmislili", pač pa so sledili določbam odloka iz leta 2010. Glede skrbi nekaterih svetnikov, da bodo plovila, ki so zasidrana v kanalu, nekateri izkoriščali kot "plavajoče hiške", je odvrnil: "Lahko zagotovim, da v kanalu Sv. Jerneja ne bo dovoljeno prenočevanje v teh plovilih."

Vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok pa je dodal, da bo občina lahko pridobila investicijsko vrednost projekta lokalnega pristanišča šele po pridobitvi vseh soglasij. Šele nato bodo opredeljeni tudi viri za financiranje naložbe, o čemer bo odločal občinski svet.

Kot že ob prvem branju, so bili do odloka kritični svetniki iz Gibanja za Občino Piran, ki so opozorili, da naj bi bila koncesijska pogodba nedorečena. Njihovih dopolnil k noveli odloka pa župan Đenio Zadković ni sprejel, saj niso bila vložena v roku.

Novela odloka pomeni prvi korak h končni ureditvi kanala Sv. Jerneja. Z njo se do izgradnje pristanišča pooblasti Okolje Piran, da v prehodnem obdobju vzdržuje obstoječe stanje začasnih privezov. Prav tako se opredeljujejo pogoji glede sklenitve dogovora za najem začasnih privezov, v primeru nesklenitve dogovora pa tudi postopek za odstranitev plovila. Opredeljeni sta tudi dolžnost plačila vzdrževalnine za začasne priveze ter dolžnost upravljavca glede preprečevanja privezovanja plovil, ki so v nasprotju z odlokom. Po sprejemu odloka bo Okolje Piran začelo s pripravo in sklenitvijo dogovorov za začasne priveze z imetniki plovil, ki izpolnjujejo pogoje, rednim vzdrževanjem območja ter odstranitvijo potopljenih plovil in porušenih pomolov.

Svetniki so v drugem branju potrdili tudi odlok o ustanovitvi skupne medobčinske uprave štirih istrskih občin. Kot je navedel predstavnik občinske uprave Ivan Kolesnikov, so v primerjavi s prvim branjem zožili nabor nalog medobčinske uprave, in sicer so črtali področje urejanja prostora in morja. Prav tako so natančneje opredelili izstop posamezne občine iz skupne uprave ter prestavili skrajni rok za vzpostavitev skupne uprave s 1. julija na 1. september letos.

Odlok so svetniki potrdili s tesno večino 12 glasov za in 11 proti, potem ko je svetnica Levice Barbara Kožar neuspešno predlagala umik točke z dnevnega reda, saj da je o predlogu še preveč neznank.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Rompibale |  16 .04. 2021 ob  09: 26
12
Jernejev kanal dajte vzpostaviti v prvotno stanje, se pravi brez enega samega priveza! Nič več privezov, nič več vikendašev, nič več sranja, PROBLEM REŠEN!
va cagar |  16 .04. 2021 ob  09: 21
@Istriano ker ni sanitarij in je to pristanišče , pa turistično takso je treba plačat če prespiš izven svoje občine
N001 |  16 .04. 2021 ob  07: 18
@Istriano | 15 .04. 2021 ob 21: 40
Verjetno ker ni urejenih sanitarij v bližini. Lahko pa bi jih uredili.
Cazzimperio  |  15 .04. 2021 ob  23: 02
24
Novi lastnik občine Piran je Mišic. Glavni šepetalec Geniotu.
VI iz Gibanja Piran ste direktorju pomagali naskok na komunalo.
V nadaljevanju se ve, da bo dela izvajal Grafist.
In. Čez 10 let bo tudi upravljal z kanalom....... Črpati javni denar je za privatnike najboljša varianta.... Itd
Istriano |  15 .04. 2021 ob  21: 40
11
In zakaj ne smejo lastniki prenočevati v svojih barkah, če so te namenjene tudi za spanje?