PIRANSKI POLICISTI OVADILI PREDRZNEGA TATU: Kljub pogojni kazni v zadnjih mesecih izvedel štiri premoženjska kazniva dejanja

Kronika

Policisti Policijske postaje (PP) Piran so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma, da je osumljeni 50-letni Pirančan od 31. julija do 3. oktobra na območju mesta Piran izvršil štiri kazniva dejanja, ki so mu jih policisti uspeli dokazati. Kazniva dejanja je storil v času dveh že izrečenih pogojnih zapornih kaznih za istovrstna kazniva dejanja velike tatvine. Kljub preizkusni dobi, ki se izteče v letih 2022 in 2023, je nadaljeval izvrševanje istovrstnih kaznivih dejanj. Na Okrožno državno tožilstvo je podana kazenska ovadba, so sporočili s koprske policijske uprave (PU).

Policisti so dokazali, da je osumljeni izvršil naslednja kazniva dejanja. V noči z 31. julija na 1. avgust letos je po Župančičevi ulici v PIranu prišel do vhodnih vrat poslovnega prostora, vlomil v notranjost, zatem pa iz prenosne blagajne na prodajnem pultu vzel 752 evrov.

26. septembra ob 14.50 je prišel do kulturnega centra in multimedijskega muzeja v Piranu, kjer je vstopil do blagajne. Izpod pulta je izvlekel blagajno, s katero je želel zbežati skozi vhodna vrata na ulico, vendar mu je to preprečil zaposleni, ki je pravočasno videl osumljenega in njegovo dejanje. Iz rok mu vzel blagajno, ta pa je pobegnil. S tem dejanjem je izkazal predrznost, saj je kljub vedenju, da je lahko zaloten pri kaznivem dejanju, to poskušal izvršiti.

Prav tako 26. septembra, med 16.00 in 16.06, je osumljeni prišel do pekarne, kjer je vstopil skozi odklenjen službeni vhod in se napotil po hodniku mimo delavke do garderobe. Pri tem pa izkazal izjemno predrznost in brezbrižnost, saj je kljub srečanju z delavko v pekarni, pričel brskati po odloženi torbici. Zaposlena ga je zasačila in napodila iz garderobe, še preden je uspel kaj vzeti. Čez nekaj minut se je vrnil skozi glavni vhod v prodajalno, kjer je izkoristil odsotnost delavke in z roko segel čez prodajni pult do blagajne z namenom, da vzame denar iz predala, pri tem pa ga je ponovno zalotila zaposlena in mu namero preprečila.

3. oktobra ob 5.45 uri pa je pristopil do vhodnih vrat pritličnega stanovanja v Piranu, z roko segel skozi odprto okno na teh vratih ter z notranje strani odprl. Za tem je vstopil in, kljub temu, da je v stanovanju oškodovanec spal, z mizice ob postelji ukradel denarnico. V tistem trenutku se je oškodovanec zbudil, osumljeni pa je z denarnico v roki takoj stekel na ulico.

Policisti PU Koper ob tem posredujejo nekaj preventivnih nasvetov za samozaščitno ravnanje v takih in tem podobnih primerih. Navajajo, da bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113. Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja. Neznancev ne spuščajte v svoj dom. Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.). V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma. Na pojav takšnih oseb opozorite sosede. Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Če vendarle postanete žrtev tatov, obvestite policijo na telefonsko številko 113. Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.). Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija