PIRANSKI OBČINSKI SVETNIKI ZAVRNILI ZADKOVIĆEV PREDLOG: Odločitev o legalizaciji črne gradnje v Portorožu prepustili ustavnemu sodišču

Piran

Piranski občinski svetniki na današnji izredni seji niso podprli predloga župana Đenia Zadkovića, da bi razveljavili na septembrski seji sprejeti sklep, s katerim bi legalizirali črno gradnjo na območju Portoroža. Pričakovati je, da bo zdaj okoljsko ministrstvo sprožilo postopke, da se o ustavnosti in zakonitosti sklepa izreče ustavno sodišče.

Sklep o potrditvi lokacijske preveritve oz. individualnega odstopanja od prostorskih izvedbenih pogojev se nanaša na hišo na Sončni poti v lasti podjetnika Lorisa Požarja.
Župan Zadković je že ob prvi obravnavi sklepa predlagal njegovo zavrnitev, prejšnji teden pa so na občini prejeli obvestilo ministrstva za okolje in prostor, v katerem to vztraja pri tem, da občina sklep razveljavi v roku 30 dni. V nasprotnem primeru so na ministrstvu napovedali, da bodo vladi predlagali, naj zahteva postopek za oceno skladnosti predpisa z ustavo in zakonom pred ustavnim sodiščem. Tudi med današnjo razpravo je župan Zadković zagovarjal legalistični pristop, saj da je sam dolžan upoštevati stališče ministrstva.

Kristijan Cerovac iz Gibanja za občino Piran (GZOP) pa je še pred sprejetjem dnevnega reda današnje seje predlagal umik te točke kot edini primeren in zakonit ukrep, saj da bo končno besedo v vsakem primeru imelo ustavno sodišče. Predlog ni dobil zadostne podpore, a je bilo že iz razprave dokaj jasno, da se svetniki ne bodo uklonili zahtevam okoljskega ministrstva.

Vojko Jevševar (SDS) je denimo opozoril, da je treba uporabiti zdravo kmečko pamet in se vprašati, če je dotična gradnja res moteča, saj je takih, spornih parcel v občini malo morje. "Če bomo rušili zdaj, potem bomo rušili pol občine," je napovedal.

 

Davorin Petaros (GZOP) pa je bil kritičen do vodstva občine, saj da v teh letih ni bilo sposobno sprejeti sistemske rešitve za to problematiko. Po njegovih besedah gre pri konkretni črni gradnji za strokovno vprašanje, ki bi morale reševati strokovne službe in ne svetniki. Sicer bi se lahko zgodilo, da bodo na vsaki seji obravnavali po par podobnih primerov, je še dodal Petaros.

Nazadnje je za umik sklepa glasovalo le šest svetnikov, deset pa jih je bilo proti. Potrditev lokacijske preveritve tako ostaja, z njo pa se bo očitno moralo ukvarjati še ustavno sodišče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
damian |  24 .12. 2020 ob  11: 37
saj vemo...
damian |  24 .12. 2020 ob  11: 36
kje pa so SD?
Gabrijel |  23 .12. 2020 ob  19: 50
Bi bilo zanimivo vedet kdo od njih ima tudi črno gradnjo. Po FB se je večkrat omenjalo marsikoga od svetnikov. Niso mone, očitno si pripravljajo teren za svoje barake