SO VOZNIKI DANES UMAKNILI SVOJE AVTOMOBILE? Včeraj so jih hodile iskat avtovleke (FOTO, VIDEO)

Piran

V Piranu se je danes ob 6.54 oglasila sirena z opozorilom pred možnostjo poplavljanja morja. Nekaj po 7.30 je morje začelo prelivati obalo na mestih, ki so pogosto pod vodo. Najvišja astronomska plima je bila napovedana ob 8.19. Gasilci ne pričakujejo ponovitve torkovih težav.

Kot je povedal vodja intervencije Gorazd Lazar, so gasilci v pripravljenosti in so na Tartinijevem trgu postavili baražo. 

Tudi danes, kot so napovedali, se je morje kar precej dvignilo, vendar ne tako kot včeraj. Tako da ni poplavilo toliko stanovanj, še zmeraj pa je zalilo kakšen gostinski lokal, vendar dosti manj kot včeraj, nam je današnjo situacijo opisal namestnik poveljnika CZ Piran Peter Ventin.

Po njegovih besedah je visoko plimovanje včeraj povzročilo precej škode, saj je zalilo kar nekaj stanovanj, a točne ocene škode nimajo.

"Vsako leto smo navajeni teh poplav, čeprav se jih vedno bojimo, ker vedno znova nastane škoda. Čemur smo bili priča včeraj, ni bilo od leta 2019," je dejal Ventin.

So bili vozniki danes kaj bolj dosledni in so umaknili svoja vozila?

"Vozila so bila danes ponovno parkirana, vendar so vozniki ob zvoku sirene vsa vozila odmaknili," pravi Ventin.

Vozila, ki jih je včeraj premikalo morje, sicer niso bila fizično poškodovana, so pa bila poškodovana zaradi morja. Nekaterim lastnikom je zalilo notranjost, drugim motor, nekaterim voznikom pa je nekako uspelo, da so jih sami premaknili in odpeljali, so pa prišle tudi avtovleke, ki so nekatera vozila odpeljale, je še povedal poveljnik CZ Piran.

Za naslednje ure in dneve pa pravi: "Napovedano je, da naj bi bilo vsak dan bolj mirno in upam, da bo temu tako."

Vse pa poziva, naj bodo pozorni ob zvoku sirene, naj preverijo, kje imajo parkirana vozila, prebivalci pa naj zaradi varnosti še zmeraj pustijo vreče s peskom pred vrati vsaj do konca tedna.

V torek zvečer plima ni povzročila večje škode. Tudi burja se je čez noč ob obali umirila in piranskim gasilcem ni bilo treba posredovati.

V torek je v Piranu voda premikala avtomobile in zalila več pritličnih stanovanj in lokalov. Na obalne ulice se je razlila tudi v Izoli in Piranu. Po podatkih mareografske postaje v Kopru je bila torkova dopoldanska plima med petimi najvišjimi od začetka meritev v letu 1961.

V Izoli se je sirena danes oglasila ob 7.31.

Kot nam je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite (CZ) Egon Lovrečič, je bilo včerajšnje poplavljanje v Izoli najhujše, odkar se je pridružil CZ, torej v zadnjih 30 letih. Avtomobili so bili pod vodo tudi v marini, danes pa se situacija umirja, pravi.

Zjutraj so sicer sprožili sireno, da bi lastnike opozorili, naj umaknejo svoja vozila na Velikem trgu, a vsi tega niso storili, je še dejal.

Več informacij in prizorov današnjega poplavljanja morja pa v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .11. 2022 ob  18: 15
-4
Avtovleke so “iskale” avtomobile, ker so se avtomobili skrivali?
Istriano |  23 .11. 2022 ob  15: 48
-4
Pokličite na občino vam pošljejo Super Geniota, da vam spumpa vso vodo.
zoran13 |  23 .11. 2022 ob  09: 07
VOLITVE