Pikalo, Lukšič in Pertinač ovadeni zaradi suma nepravilnosti

Policija naj bi zaradi suma nepravilnosti pri javnem razpisu, na katerem je zmagal projekt FDV, po pisanju Financ prejela ovadbo zoper nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča, aktualnega ministra Jerneja Pikala ter Aljuša Pertinača. Policija potrjuje, da je prejela anonimno ovadbo, a ne razkriva imen. Lukšič meni, da nepravilnosti ni bilo.

Ovadba po poročanju Financ omenjenim očita nepravilnosti pri javnem razpisu ministrstva za šolstvo, na katerem je leta 2009 zmagal projekt "Državljanska vzgoja" Fakultete za družbene vede (FDV).

Nepravilnosti naj bi se dogajale pri razpisu z nazivom "Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi", ki je bil objavljen 4. decembra 2009. Zmagovalka razpisa je bila FDV, ki je prejela 700.000 evrov sredstev. Lukšiču, ki je tedaj vodil šolsko ministrstvo, ovadba očita zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu in ostalim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi. Pri tem naj bi kot sostorilca sodelovala Pikalo, ki naj bi pripravljal FDV-jev projekt, in Pertinač, ki je koordiniral razpisni postopek.

Projekt je vodil Lukšičev brat

Projekt se je na FDV izvajal pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča, pri projektu pa naj bi sodelovala tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična Igorja Lukšiča. "Vsi, ki so delali na projektu, so od tega imeli dokazljive finančne koristi," po navedbah financ očita ovaditelj. Na FDV naj bi po navedbah ovaditelja medtem potekala še vzporedna aktivnost, katere namen je bil, da se omeji število možnih prijav na razpis, da bi bila izbira čim bolj enostavna, še pišejo Finance.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da so decembra lani prejeli anonimno ovadbo, katere vsebina se nanaša na sume kaznivih dejanj, ki naj bi bila storjena ob podeljevanju sredstev iz javnega razpisa.

Kriminalisti bodo ovadbo proučili

Če bodo podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja, bodo izvajali ukrepe v skladu z določili zakona o kazenskem postopku. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo, so navedli.

Prvak SD in nekdanji minister Lukšič je za STA navedel, da je od omenjenega razpisa minilo štiri leta. Ves postopek je dokumentiran, dokumentacija pa je dostopna na ministrstvu. Zagotavlja, da se z nobenim razpisom posebej ni ukvarjal, prepričan pa je tudi, da nihče od sodelavcev, ki so vodili postopke in opravili izbire, ni kršil zakonov in je ravnal v skladu z najvišjimi standardi dobrih uradnikov.

Lukšiča so z ovadbo seznanili novinarji

"S tem v zvezi so bila tudi sredstva namensko porabljena v dobrobit šolskega in raziskovalnega področja," je še prepričan Lukšič. Z ovadbo so ga, kot je še dodal, seznanili novinarji, ni pa preverjal, če dejansko obstaja. "Je pa jasno, da jih nervira javnomnenjska podpora stranki SD," je ovadbo še komentiral Lukšič.

Pertinač pa je za STA pojasnil, da z ovadbo ni seznanjen. Prav tako zatrjuje, da v času omenjenega razpisa še ni bil zaposlen na ministrstvu in tako ni bil vključen v izbirni postopek. Zaposlil se je v začetku leta 2010, po objavi razpisa. Danes je Pertinač sicer državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Pikalo.

Kot vodja projektne enote se je zaposlil konec marca in se z omenjenim razpisom, kot pravi, ni ukvarjal. Pa tudi kot vodja projektne enote se ne ukvarja z vsebino razpisov, je dodal. "Lahko mi očitajo le, da Lukšiča in Pikala poznam," je še dejal Pertinač.