PIANTEDOSI OCENJUJE, DA SE JE NADZOR NA MEJI S SLOVENIJO IZKAZAL ZA USPEŠNEGA: Do kdaj bo trajal?

Svet

Nadzor, ki ga je Italija uvedla na meji s Slovenijo na občutljivi migrantski poti, se je izkazal za uspešnega, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messaggero dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Dodal je, da si Italija skupaj s Slovenijo in Hrvaško prizadeva za okrepitev nadzora na zunanji schengenski meji z BiH.

Minister je še pojasnil, da so od uvedbe nadzora na italijansko-slovenski meji oktobra lani v Italiji zabeležili 2613 nezakonitih migrantov, od katerih jih je bilo 1542 vrnjenih nazaj. Aretiranih je bilo 142 ljudi, od tega 73 zaradi tihotapljenja, pogovor povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Nadzor, ki ga Italija izvaja na notranji schengenski meji s Slovenijo, naj bi trajal najmanj do junija. Zaradi vse večjega števila nezakonitih migrantov in obenem povečane nevarnosti terorizma zaradi izbruha vojne na Bližnjem vzhodu je tudi Slovenija lani jeseni znova uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in tudi Madžarsko, ki bo trajal najmanj do 22. junija letos. Cilj Slovenije, Italije in Hrvaške je sicer odpraviti nadzor na notranjih schengenskih mejah.

Piantedosi je bil v pogovoru za Il Messaggero še posebej kritičen do ekonomskih migrantov iz Bangladeša, ki da izkoriščajo turistične vizume, pridobljene v nekaterih tranzitnih državah. "S slednjimi sodelujemo pri omejevanju takšne dinamike," je zatrdil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija