PESTER TEDEN NA UP FHŠ: Od predavanj in srečanj do projekcij filmov

Koper

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v tem tednu prireja kopico zanimivih dogodkov, od predavanj in srečanj do projekcije filma. 

Vabilo k ogledu dokumentarnega filma Le storie in movimento: Fulvio Tomizza e i contemporanei

Oddelek za italijanistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Regionalni center RTV Koper Capodistria v torek, 22. marca 2022, ob 12.00, v predavalnici Burja 1 (UP FHŠ) vabita na ogled dokumentarnega filma Le storie in movimento: Fulvio Tomizza e i contemporanei. Režija Martina Vocci (Associazione Cizerouno 2021, dolžina 46').

Le storie in movimento: Fulvio Tomizza je naslov projekta, ki je bil izpeljan leta 2021 po zaslugi podpore Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine z razpisom Živeti v zanimivih časih za izobraževalne in didaktične projekte, katerih cilj je poglabljanje in poznavanje zgodovine, skozi glas in besedila pisateljev in pesnikov, ki so pripovedovali o dogodkih, s čimer poudarjajo sinergijski odnos med literaturo in zgodovino.

Namen projekta, ki ga je zamislil Massimiliano Schiozzi v sodelovanju z Martino Vocci, je skozi avdio-vizualni jezik predstaviti istrskega pisatelja Fulvia Tomizzo (1935–1999), večplastnega mejnega pisatelja, njegovo literarno in človeško dediščino.

Več si lahko preberete na tej povezavi

Srečanje s prof. ddr. Metko Zupančič v okviru dogodka Frankofonska osebnost leta 2022 Univerze na Primorskem

Vabljeni na srečanje s prof. ddr. Metko Zupančič v okviru dogodka Frankofonska osebnost leta 2022 Univerze na Primorskem, ki ga v Tednu Frankofonije/frankofonije organizira Center za jezike Univerze na Primorskem, v sodelovanju s Kulturnim društvom Peter Martinc iz Kopra.

Srečanje, ki ga koordinira lek. dr. David Bizjak, se bo odvilo v torek, 22. marca 2022, ob 18. uri, v predavalnici Maestral 1 (UP FHŠ). Intervju s profesorico bodo izpeljale študentke 2. in 3. letnika študijskega programa Medkulturno jezikovno posredovanje, smeri angleščina-francoščina.

Prof. ddr. Metka Zupančič – frankofonka, profesorica, pisateljica in umetnica – je po diplomi iz francoskega jezika s književnostjo in primerjalne književnosti doktorirala na Univerzi v Strasbourgu, nato pa še na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Več kot 30 let je delovala in predavala na različnih univerzah v Združenih državah Amerike in Kanadi. Ukvarja se z mitologijo v sodobni francoski in frankofonski književnosti, v kar vključuje frankofonsko feministično prozo, modernizem v francosko govoreči Kanadi in francoski novi roman. Trenutno predava na Oddelku za uporabno jezikoslovje UP FHŠ.

Spregovorila bo tudi o svojem najnovejšem literarnem delu L'envahissement. Dodatna vprašanja ji bodo zastavljali člani Kulturnega društva Peter Martinc in ostali udeleženci srečanja. Dogodek bo izveden v francoskem jeziku.

Več informacij lahko dobite na tej povezavi.

Prof. ddr. Metka Zupančič

Predavanji o interspolnosti in romski problematiki

Vabljeni na predavanji Oddelka za antropologijo in kulturne študije, ki ju organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Amnesty International Slovenija, v sredo, 23. marca 2022, v predavalnici Burja 2 (UP FHŠ).

Prvo predavanje z naslovom Raznolika telesa niso napake, ki bi jih bilo treba popraviti: pogled v I v LGBTQI se bo pričelo ob 14.00, drugo, z naslovom Položaj romskega prebivalstva v Sloveniji, s poudarkom na ekonomskih in socialnih pravicah, pa ob 16.30.

Raznolika telesa niso napake, ki bi jih bilo treba popraviti: pogled v I v LGBTQI

Ali veste, kaj pomeni interspolnost? Številni ne poznajo odgovora na to vprašanje kot tudi ne vedo za težave, s katerimi se interspolne osebe srečujejo. Interspolne osebe so osebe s telesi, ki jih ni mogoče uvrstiti v strogo ločeni medicinski kategoriji moški in ženska. Številni otroci, ki se rodijo kot interspolni, se v svojih zgodnjih letih ne soočajo le s stigmatizacijo in diskriminacijo, temveč tudi z nepotrebnimi zdravstvenimi posegi. Ti nepovratno zaznamujejo njihova življenja, še preden so sploh zmožni izraziti svoje mnenje. Predavanje bo izvajala direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel.

Položaj romskega prebivalstva v Sloveniji, s poudarkom na ekonomskih in socialnih pravicah

Ali veste, da številne romske družine na JV Dolenjske živijo brez dostopa do vode, nekatere tudi brez elektrike? Predavanje se osredotoča na delo Amnesty International za pravice Romov v Sloveniji, zlasti s poudarkom na njihovih bivalnih razmerah, odrinjenosti in neukrepanju lokalnih in državnih oblasti. Pri tem bo izvajalec predstavil tudi različne oblike kampanjskega delovanja Amnesty, ki jih je organizacija vedno izvajala skupaj z njimi in ne le za njih, vključno s strateško litigacijo. Izvajalec predavanja bo vodja projektov dela na Sloveniji Blaž Kovač.

Predavanji bosta izvedeni v okviru izobraževalnega projekta Akademija Amnesty: izobražujemo mlade za aktivno državljanstvo in človekove pravice, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021. Več o predvanjih si lahko preberete na tej povezavi. 

Dr. Sara Špelec

Zgodovinska pomlad: "Zaboga, ali res ne poznate kralja Aleksandra I. Karađorđevića?"

Oddelek za zgodovino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem vabi na ZGODOVINSKO POMLAD 2022 - Ciklus vabljenih predavanj in predstavitev novih znanstvenih publikacij. Naslednje predavanje bo v petek, 25. marca 2022, ob 12.00, v predavalnici Maestral 4 (UP FHŠ).

Predavala bo dr. Sara Špelec, univerzitetna diplomirana rusistka in primerjalna slovanska jezikoslovka, ki je doktorirala na smeri Balkanski študiji. Na podiplomskem študiju se je podrobneje ukvarjala predvsem s preučevanjem vladavine Aleksandra I. Karađorđevića skozi prizmo slovenskega medvojnega časopisja in je tudi avtorica znanstvene monografije o Aleksandru I. Karađorđeviću. Poleg tega je avtorica dveh pesniških zbirk in soustanoviteljica ter predsednica Kulturno-gledališkega društva Reciklaža. Deluje kot svobodna književnica, prevajalka in napovedovalka.

Na predavanju boste 'prelistali' najbolj priljubljeno slovensko medvojno čtivo, se pravi najrazličnejše časopisje, in se seznanili s t. i. časopisnim koledarjem Aleksandra I. Karađorđevića. V času njegovega regentstva, vladavine in obdobju diktature boste med drugim odkrivali diskurz, povezan z miti o nastanku in izvoru, poskus heroizacije, demonizacije in, nenazadnje, izgradnje homo yugoslavicusa. Po atentatu na kralja so se zamajali že tako trhli temelji zamišljene skupnosti, ki je, obsojena na propad, zaživela v novih mitoloških okvirih brez zgodovinskih spomenikov in zgodovinskega spomina.

Več o predavanju si lahko preberete na tej povezavi.

Vsi dogodki so namenjeni širši javnosti (celoten program).