PEKLENSKA VROČINA, NATO OHLADITEV: Kdaj bodo temperature najvišje?

Slovenija

Vročinski val se bo s postopnim naraščanjem temperatur nadaljeval v prihodnjih dneh. Lahko se podaljša tudi do ponedeljka, ko meteorologi pričakujejo prihod hladne vremenske fronte. Suša se bo nadaljevala in se s požarno ogroženostjo marsikje stopnjevala, burja na Primorskem pa se umirja, je za STA povedala meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik.

Temperature bodo najvišje med sredo in soboto, predvsem v okolici Bele krajine in v večjih mestnih središčih, izstopa pa tudi goriški konec, ki se lahko pregreje zaradi suše, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Požarna nevarnost je trenutno še vedno razglašena za Kras in Slovensko Istro, ob nadaljevanju suše pa se lahko zgodi, da jo bodo ponovno razglasili tudi za kateri drugi del države, je za STA povedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik.

Ob tem se burja, ki je na goriškem Krasu v nedeljo in danes širila požar, umirja. Pihala bo še danes do zgodnjega popoldneva, potem pa se bo veter obrnil v zahodno smer. Ponoči se bo po pričakovanjih meteorologov veter umiril. V sredo bo burja pihala še krajši del dopoldneva, ampak bodo hitrosti precej nižje kot danes.

Suša vztraja že več mesecev, saj imamo po navedbah meteorologinje že od preteklega maja vsak mesec primanjkljaje padavin, kar se odraža tudi na podtalnici. V obdobju nekaj dni ali enem tednu bi moralo pasti vsaj nekaj 100 milimetrov padavin, da bi se to lahko poznalo na podtalnici, je dejala Hladnik Zakotnikova. Zaradi vegetacijske sezone bi veliko količino padavin tudi zelo hitro počrpale rastline, preden bi ta prišla do podtalnice.

Spopadanje s sušo bo po besedah Hladnik Zakotnikove daljši proces, pri čemer na Arsu računajo na čimprejšnje padavine ali na jesenske poplave. Obilne padavine, ki lahko prinesejo poplave, namreč vsaj deloma napolnijo tudi podtalnico. Konkretnejše padavine se obetajo šele v začetku prihodnjega tedna, ko nas bo prešla hladna vremenska motnja. Sicer lahko manjšo količino padavin pričakujemo tudi v četrtek, v obliki vročinskih neviht v severnem delu države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija