PEDOFILSKI ŠKANDAL PRI RIMU: "Nič slabega ni v teh stvareh. Kot vidite, tudi duhovnik to počne"

Kronika

"Nič slabega ni v teh stvareh. Kot vidite, tudi duhovnik to počne," naj bi dejal diakon mladoletnikom, ko jim je pokazal pornografski videoposnetek z duhovnikom, da bi jih prepričal v spolne odnose. Zgodilo se je v italijanskem kraju Latin. Diakona so aretirali in obtožili zaradi spolne zlorabe, škof pa ga je suspendiral. Primer naj bi prišel v javnost že v začetku leta, ko je varuhinja otrok in mladostnikov zbrala pričevanja domnevnih žrtev. Osumljenec je bil verski učitelj na znanstvenem liceju Ettore Majorana.

Državno odvetništvo je zoper 50-letnega učitelja uvedlo preiskavo. Zlorabil naj bi mladoletne osebe iz svoje družine in nekaj srednješolcev. Julija mu je bil odrejen hišni pripor, karabinjerji pa so medtem zbrali še več pričevanj mladoletnikov.

Osumljeni naj bi skrivaj snemal srečanja z lokalnim duhovnikom, s katerim je imel spolne odnose. Preiskovalci sumijo, da je te videoposnetke nato uporabil, da bi mladoletnike prepričal, da glede na to, da duhovnik počne določene stvari, ni v tem nič slabega, če jih počnejo tudi oni.

Duhovnik ni ničesar obtožen in zoper njega ne teče nobena preiskava. Že pred tem je bil premeščen v drugo semenišče v regiji. Tudi osumljeni 50-letnik je bil v preteklosti v semenišču, iz katerega so ga izključili, poročajo italijanski mediji.

Še več, preiskovalci menijo, da je obstajala mreža pedofilov med župnijami, domovi za otroke in šolami, in da je bila dobro zaščitena glede na to, da so nekateri ljudje poskušali z zastraševanjem prisiliti žrtve, da spremenijo svoje izjave.

Sum naj bi se potrdil, ko so preiskovalci odkrili stike med 50-letnim osumljenim diakonom in nekdanjim vodjo Katoliške akcije, ki je bil prav tako obtožen zaradi spolnega nasilja nad dvema mladoletnicama v italijanskem kraju Tivoli. Šlo naj bi za spolni napad, ki se je zgodil na šolskem taboru.

Sodišče naj bi prav danes odločilo o nadaljnjih postopkih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .11. 2023 ob  13: 58
-1
kaj bo tudi ta vodil duhovne vaje v Kopru. samo prašam
vseved |  10 .11. 2023 ob  07: 38
V koprski škofiji bo kmalu več duhovnikov kot v Vatikanu.