PAZNIKI KRIVDO ZAVRAČAJO: Kje sta žagi, s katerimi sta si pomagala pobegla zapornika?

Koper

Koprski pravosodni policisti so na današnji novinarski konferenci zavrnili krivdo za pobeg dveh zapornikov konec decembra kot tudi konkretne očitke, da naj bi dežurna paznika v času pobega spala. Obenem so opozorili na težke delovne pogoje in skromno število zaposlenih, od ministrice Andreje Katič pa pričakujejo reorganizacijo dela v zaporu.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je ob prisotnosti nekaj deset zaposlenih v koprskem zaporu najprej poudaril, da vsi prisotni stojijo za pismom, s katerim so v javnosti pred dnevi opozorili na nepravilnosti v koprskem zavodu.

Verk je ob tem nanizal, da je pravosodni policist ob begu dveh pripornikov konec decembra nadrejenega opozoril, da bi bilo treba odrediti pregled prostorov, od koder sta zapornika zbežala, in o tem napisal tudi uradni zaznamek, vendar mu niso prisluhnili oz. niso pregledali niti enega bivalnega prostora v zaporu, čeprav je obstajal sum, da se še kaj dogaja.

"Zaskrbljujoče je tudi, da se je tako dolgo čakalo, da bi se kar koli ukrepalo," je ocenil predsednik sindikata in dodal, da so pristojni začeli ukrepati šele, ko je omenjeno pismo zaposlenih prišlo v javnost. Prav tako se vse do danes na zavodu ni našel še nihče, ki bi napisal odredbo, "da bi od od vrha do tal... pregledal koprski zapor, ga preiskal in morda našel tiste žage, s katerimi sta si pot na prostost utrla pobegla pripornika".

Verk se je z vpletenima pravosodnima policistoma pogovoril in zatrdila sta mu, da nista spala. Po njegovem je žalostno, da so odgovorni glede tega prisluhnili izjavi zapornika in da so zgodbo, da sta paznika spala, nato "kupili" odgovorni v zaporniškem sistemu.

Od direktorja koprskega zapora Dušana Valentinčiča, ki je sicer prevzel objektivno odgovornost za dogodek in napovedal odhod v pokoj, Verk pričakuje, da se bo čim prej upokojil in zapustil koprski zapor. Sicer pa je sindikalist ocenil, da bi morala objektivna odgovornost seči še višje proti vrhu zaporniškega sistema. Od torkovega obiska pravosodne ministrice Andreje Katič Verk sicer pričakuje predvsem, da bo to neke vrste protokolarni obisk.

Zaposleni v koprskem zavodu pa so ob tem opozorili na slabe pogoje dela in kadrovsko podhranjenost. "Pravosodni policisti pričakujemo samo, da bomo lahko opravljali svoje delo, ki ga trenutno zelo težko opravljamo," je medijem dejal pravosodni policist Patrik Arnaut. Pravosodnih policistov je v Kopru premalo in ne zmorejo vsega, ob opravljanju drugih predpisanih aktivnosti pa so oddelki prazni. Zato od ministrice Katičeve pričakuje, da jim pomaga pri reorganizaciji dnevno-hišnega reda, ki jim bo omogočila, da bodo lahko opravljali svoje delo.

Obenem je Arnaut zavrnil, da bi kdorkoli med njimi med delom v nočnem času spal. Tako opravljajo nočne obhode, pripravljajo poročila za naslednji dan, vodje izmene pa še mnogo več.

Drug pravosodni policist Siniša Vukovič pa je izpostavil, da je direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj dobro seznanjen s stanjem v Kopru, saj ga je sam kot nekdanji sindikalni zaupnik na to opozarjal, pa so ga v zameno prijavili informacijskemu pooblaščencu zaradi razkrivanja osebnih podatkov sodelavcev in je celo dobil denarno kazen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija