'PARKA NE DAMO': "To območje je osnovni pogoj za razvoj petzvezdičnega turizma" (FOTO)

Koper

V Kopru je zaživel predreferendumski štab civilne iniciative 'Parka ne damo,' kjer so njeni člani volivcem na voljo za izmenjavo argumentov vse do oktobrskih volitev. V štabu se zavzemajo za preprečitev pozidave območja ob Ferrarski cesti, kjer so v mandatu župana Borisa Popoviča predvidevali gradnjo parka, občina pa ima sedaj za območje druge načrte. Park je po njegovem mnenju ključnega pomena za razvoj "petzvezdičnega turizma" v koprski občini.

"Podprli smo civilno iniciativo 'Parka ne damo', ker mislim, da je to edino pravilno. Če izgubimo ta del območja, kjer smo mislili in še vedno mislimo narediti park, kar je osnovni pogoj za razvoj petzvezdičnega turizma, ta vrsta gospodarstva v Kopru ne bo več možna," je prepričan Popovič.

Kot dodaja, je Luka Kopra premajhen delodajalec, da bi se lahko zanašali samo nanjo. "Zato smo se odločili podati roko civilni iniciativi, da jim pomagamo. Pomagali smo jim tudi pridobiti primerne prostore, ki bodo na voljo vsem prebivalcem Mestne občine Koper, kjer se bomo lahko družili in v miru pojasnili ljudem, za kaj v tem primeru gre," razlaga Popovič.

Gre za referendum o odloku o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka, ki ga je na pobudo Popoviča razpisal koprski župan Aleš Bržan. Bržan se je za to odločil, ker je bila pobuda vsebinsko popolnoma enaka tisti, za katero je Popovič že pred tem zbral zahtevano število podpisov, koprski občinski svetniki pa so nato predlog potrdili. Popovič je svojo pobudo utemeljil na dejstvu, da je del območja Urbanega središča Barka območje neuresničenega občinskega prostorskega načrta za ureditev Centralnega parka Koper.

Novi prostori civilne iniciative 'Parka ne damo' se nahajajo na Pristaniški ulici, v prostorih nekdanje trgovine Dota, poleg Kapitanije. Predstavniki civilne iniciative bodo tam dosegljivi vsak dan od 8.00 pa do najmanj 20.00, vse do 8. oktobra zvečer, ko bo nastopil volilni molk.

"Naš namen je vsakemu posebej razložiti, za kaj gre in za katero opcijo naj glasuje in zakaj naj se tako odloči. Prepričan sem, da so naši argumenti neprimerno močnejši kot argumenti naših nasprotnikov. Mi smo tukaj zaradi boljše bodočnosti vseh nas. Naš cilj je skupno dobro, medtem ko je cilj naših nasprotnikov skupno dobro petih ali šestih posameznikov. Tukaj je velika razlika. Upam in prepričan sem, da bodo Koprčanke in Koprčani to razumeli," pravi Popovič.

Ob tem upa, da bodo civilno iniciativo podprle in se ji pridružile tudi druge lokalne oziroma parlamentarne stranke, kot tudi organizacije, ki se zavzemajo za boljšo in bolj zeleno Slovenijo.

Zaradi covidnih in finančnih omejitev posebne kampanje ne načrtujejo. "Mislim, da je ljudem najbližja izmenjava argumentov ena na ena. Sicer bo kampanja potekala tudi po Facebooku. Kot vemo, poskušajo vsi mediji prikriti dogajanja v koprski mestni občini zadnja tri leta, tako pobude s strani opozicije kot bilokatere civilne iniciative. Slednje, na žalost, v zadnjih treh letih v medijih niso imele popolnoma nobenega prostora," zaključuje Popovič.