Park vetrnih elektrarn buri duhove med krajani

Investitor v park 40 vetrnih elektrarn Senožeška brda Vep je v sredo pripravil srečanje s krajani Senožeč. Zaradi nezadovoljstva nad potekom razprave je polovica udeležencev protestno zapustila dogodek. Največ pripomb krajanov se je sicer nanašalo na hrup in infrazvok.

Za predvideno območje državnega prostorskega načrta že potekajo nekatere študije, kot je monitoring ptic in netopirjev ter študija migracijskih koridorjev za velike zveri, v nadaljevanju bodo izdelane še analize posegov na kmetijska zemljišča, preveritev vplivov na kulturno dediščino, preveritve odmika vetrnih elektrarn od naselij in vplivov na okolje in zdravje ljudi ter meritve vetra na posameznih predvidenih stojiščih, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Hkrati bodo izdelane strokovne podlage v zvezi z nizkofrekvenčnim hrupom, ki ga je na srečanju s krajani predstavil fizik in svetovalec za okoljske teme Radovan Tavzes. Pojasnil je, da obstajajo tri vrste hrupa vetrnih elektrarn, normalno slišen hrup, nizko frekvenčni hrup in infrazvočni hrup.

Hrup nastaja pri premiku elise

Običajen hrup, kot je hrup, ki nastaja pri premiku elise mimo stebra vetrnice, se zmanjšuje z razdaljo. Nizkofrekvenčni hrup, kot je udarjanje turbinskega krila ob sloje nestabilnega zraka, se širi na desni in na levi strani pod kotom 45 stopinj v smeri vetra. Infrazvočni hrup pa je tisti, ki ga ušesa slišijo, možgani pa ne zaznajo in nastaja običajno ob stebru vetrne elektrarne zaradi udarjanja elise ob turbulentni tok zraka. "Monitoring tega hrupa se izvaja zunaj stavb in v varovanih prostorih," je pojasnil Tavzes.

Zanimanje je vzbudila tudi tematika minimalne oddaljenosti vetrnic od roba naselij. Kot poroča časnik Primorske novice, je Aleš Mlakar z biotehniške fakultete pojasnil, da so te razdalje v Evropi različne. "V naši pobudi je kot minimalni upoštevan odmik 500 metrov od naselji, to je oddaljenost, pod katero se tudi v evropski praksi vetrne elektrarne redko umeščajo. Upoštevaje zlasti nemško prakso smo v nadaljevanju ta minimalni odmik povečali na 800 metrov," je poudaril.

Srečali se bodo s krajani

Prihodnji teden bosta na območju, kjer so načrtovane vetrne elektrarne, potekali še dve srečanji. Srečanje s krajani Dolenje vasi in Potoč bo 12. novembra potekalo v Dolenji vasi, s krajani Lož pa 13. novembra v Lažah.

Predstavnik podjetja Vepa Aleš Musić upa, da se bodo prihodnjih dveh srečanj udeležili tudi tisti prebivalci, ki so sredino srečanje zapustili ter tako omogočili nadaljevanje konstruktivne diskusije o projektu.

Deli novico:

Vojko L. |  08 .11. 2013 ob  00: 38
Prihaja njihov čas, zato vetrnice v vsako slovensko vas. Če ostal kje še prazen bo predel, napolni ga sončni naj panel.
sveti jurij |  07 .11. 2013 ob  20: 06
V deželi je vse preveč bedakov .Nemčija,Avstrija,Češka, Danska,Hrvaška so polne vetrnih elektrarn , samo pri nas se najdejo kreteni ki mislijo, da je gmajna polna kamenja in kač zlata.