Papeževo božično drevo letos iz bavarskih gozdov

Svet

Papež Frančišek bo božično drevo letos dobil iz Bavarske. Izbrana 25 metrov visoka smreka je zrasla globoko v gozdovih nedaleč od mesta Waldmünchen. Prevoz drevesa na Trg sv. Petra v Vatikanu bo sicer pravi logistični podvig.

"Srečno" drevo je bilo med ožjimi kandidati za vatikansko božično drevo že tri mesece. Kje točno se nahaja, javnosti ne želijo razkriti, saj se bojijo, da bi si ga poleg Frančiška zaželel še kdo drug.

Waldmünchen leži na meji med Nemčijo in Češko, na tisti meji, na kateri je Evropo dolga leta delila železna zavesa. "Po odprtju mej pa smo v središču Evrope," je za dpa poudaril predstavnik lokalne skupnosti Alois Frank. "To je naš moto: iz središča Evrope prinašamo božično drevo v središče krščanstva," je pojasnil.

Vse od leta 1982 na Trgu sv. Petra v Vatikanu postavljajo božično drevo. Navado je uvedel papež Janez Pavel II., iglavec pa vsako leto prihaja iz druge države. Waldmünchen ima sicer že drugič čast priskrbeti drevo vrhovnemu poglavarju Rimskokatoliške cerkve - prvič je smreko prispeval leta 1984.

"Takrat nas je spremljal in podpiral kardinal Joseph Ratzinger," je povedal Frank. "Veseli bi bili, če bi lahko drevo predali papežu Benediktu, se pa seveda veselimo tudi, da ga lahko predamo papežu Frančišku," je dodal.

Lokalna skupnost je sicer drevo Vatikanu prvotno ponujala za leto 2014, ko bi obeležili 30. obletnico prvega njihovega drevesa na Trgu sv. Petra. A so jih iz Vatikana presenetili: drevo bo tam stalo že letos.

Spopasti se bodo morali z izzivom transporta

Potem ko jim je uspelo prepričati Vatikan, pa se morajo veljaki spopasti še z izzivom transporta. Okoli sedem ton težko drevo bo 1200 kilometrov dolgo pot začelo 2. decembra, v Rim naj bi prispelo v štirih dneh. 6. decembra naj bi smreka Vatikan dosegla okoli 4. ure zjutraj, še preden se v Rimu začne jutranji prometni kaos.

Konvoj bo sicer lahko vozil največ 60 kilometrov na uro. Ob tem pa bo v Avstriji lahko na cesti le podnevi, v Italiji pa le ponoči. Megla bi lahko prevoz povsem zaustavila.