Papež pozval k novim ukrepom držav za zaščito migrantov

Svet

Papež Frančišek je danes pozval k sočutju do migrantov in beguncev ter okrivil nebrzdane sile kapitalizma za to, da je več sto milijonov ljudi v iskanju boljšega življenja prisiljenih zapustiti domove. Vlade se morajo reševanja težavnih razmer migrantov lotiti na "nov in učinkovit način", je menil.

"Migranti in begunci niso kmetje na šahovnici človeštva," je v prvem sporočilu, objavljenim pred svetovnim dnevom migrantov in beguncev 19. januarja, dejal papež.

Države bi se morale lotiti reševanja težavnih razmer migrantov "na nov, pravičen in učinkovit način", pri čemer bi se morale posvetiti tudi "socialnoekonomskim neravnovesjem in neurejeni globalizaciji", je prepričan Frančišek. Potrebna je sprememba v odnosu do migrantov in beguncev, ki bi prinesla tudi premik stran od "strahu, brezbrižnosti in marginalizacije".

"Bolj kot karkoli drugega to kliče po mednarodnem sodelovanju in duhu globoke solidarnosti in sočutja," je dejal. Kot je dodal, "razvoja ni moč zreducirati zgolj na gospodarsko rast, ki je pogosto dosežena brez misli na revne in ranljive".

Papež Frančišek je tako ponovno izrazil svoj pogled na situacijo glede vse večjega števila migrantov in beguncev, ki ga je predstavil že ob več priložnostih - med drugim poleti, ko je obiskal italijanski otrok Lampedusa, kamor se na čolnih zgrinjajo migranti, in v začetku meseca, ko je obiskal jezuitski center za migrante v Rimu.