PANIČNO NAKUPOVANJE NI POTREBNO: Podgoršek poziva k odkupu, prodaji in nakupu slovenske hrane (VIDEO)

Slovenija

Pred dnevom slovenske hrane, ki ga bomo v petek obeležili devetič, je kmetijski minister Jože Podgoršek vse deležnike v prehranski industriji in potrošnike pozval, naj odkupujejo in prodajajo oz. kupujejo hrano slovenskega porekla. S tem lahko po njegovim besedah ogromno pomagajo sektorju.

Jože Podgoršek

"Koronska kriza je kmetijstvo kot panogo zelo prizadela, kljub temu da ta deluje normalno, saj želimo imeti polne police in zagotavljati prehransko varnost. Hrane je dovolj, ni potrebno panično nakupovanje in kopičenje zalog. S tem lahko prispevamo lahko k normalnim verigam preskrbe s hrano," je poudaril na današnji novinarski konferenci.

Velike težave imajo po njegovih besedah prašičerejci, govedorejci, pridelovalci sadja in zelenjave ter vinski sektor. "Pridelki in živali ostajajo na kmetijskih gospodarstvih. Zato prosimo vse deležnike, da solidarno prispevajo k temu, da se hrana slovenskega porekla odkupuje in prodaja, potrošnike pa, da izberejo hrano lokalnega izvora," je dejal.

Na predlog ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vlada danes odločala o finančni pomoči pri reji prašičev v višini 700.000 evrov, ki bi jo izplačali še letos. Ta sektor ima velike težave, ne le v Sloveniji, temveč po vsej Evropi, tako zaradi krize kot zaradi afriške prašičje kuge, je spomnil minister.

Ob dnevu slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru, poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Prvič so kruh z maslom in medom, mleko in jabolko otrokom v osnovnih šolah in vrtcih za zajtrk ponudili leta 2011, v devetih letih so v šolah in vrtcih razdelili prek 2,5 milijona takšnih zajtrkov.

Letos bo ta zaradi epidemioloških razmer po Podgorškovih besedah potekal doma. Pomen lokalno pridelane hrane in težave z zavržki hrane bodo šole izpostavile pri pouku na daljavo, kmetijsko in šolsko ministrstvo pa sta se dogovorila, da se bo, takoj ko bo mogoče, tradicionalni slovenski zajtrk ponovil v šolah, je povedal Podgoršek.

V petek bodo po njegovih napovedih delavcem v zdravstvu v zahvalo za njihov trud razdelili prek 42.000 slovenskih jabolk, je napovedal in dodal, da se bodo ob tem v sodelovanju s humanitarno organizacijo spomnili tudi na najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Podgoršek je spomnil še na to, da je pred nami čas kolin. Te kljub covidu-19 ostajajo dovoljene, a je pozval, naj se izvajajo na podlagi priporočil in ukrepov, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija