Pahor ribičem: "Imate ambiciozne načrte, ki so upanje za prihodnost"

Obalni ribiči, združeni v akcijsko skupino, so danes ponosno predstavili svoja nova plovila in zadolžitve. Uspešno so namreč črpali evropska sredstva za ribištvo in tako izpeljali 12 projektov. Sedaj je čas za delo.

Slovensko morje je precej načeto in v zadnjih letih je bilo opaziti, da je rib vse manj. Zato je Evropa razpise naravnala tako, da je največ denarja namenila tistim, ki so se odločili za krepitev stranske dejavnosti, da se tako nekoliko zmanjša pritisk na okolje. 

Pahor znova vidi prihodnost za ribiče

Sedaj imamo ribiče, ki bodo v primeru nesreče lahko posredovali za zaščito morja, ribiče, ki so hkrati tudi turistični ponudniki, ter ribiče, ki bodo izvajali podvodna gradbena dela. Ti so uspeli počrpati preko dva milijona evrov novih sredstev. Gre za neke vrste paradoks, saj je sklad za ribištvo najbolj financiral tiste, ki so se od ribištva nekoliko umaknili. 

Današnje predstavitve vseh novih projektov se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ribiče podprl še v času, ko je vodil vlado. Kot je sam priznal, so se mu zamisli ribičev tedaj zdeli precej ambiciozni in obstajala je skepsa, ali jim bo uspelo. "Danes pa lahko trdimo, da jim je uspelo, čeprav se delo šele začenja," pravi Pahor. "Ta projekt je nekaj novega, obeta neki nov čas. Za ribiške družine, ki jih sicer ni veliko, to pomeni, da bo morje spet lahko postalo njihov kruh. Morje seveda moramo varovati, moramo pa znati od njega tudi živeti. Od njega, z njim in ob njem," je poudaril.

"Ponosni smo"

Predsednik Obalne akcijske skupine Ribič Sandi Radolovič je dejal, da so ribiči zadovoljni, da jim je uspelo speljati vseh 12 projektov. "Uspelo nam je, čeprav so mnogi dvomili o tem projektu," je dejal in poudaril, da so bila sredstva uspešno počrpana, sedaj pa bo vse skupaj moralo zaživeti še v praksi.

Deli novico:

Toliko je mešal meglo, da ne več kaj govori |  19 .12. 2013 ob  13: 52
On ve kaj pričakujejo davkoplačevlalci - ni pa povedal, kaj pričakuje on:

"Davkoplačevalci, ki bodo s svojim denarjem ozdravili banke, upravičeno pričakujejo, da bodo institucije pravne države neodvisno in dosledno sankcionirale tiste, ki so s svojim protipravnim ravnanjem poglobili posledice te hude krize," je poudaril.
Marko |  19 .12. 2013 ob  09: 43
Pahor prav ti bos govoril ki si pustil veliko in prazno denarni luknjo v drzavi s slabo vodeno politiko..zdaj se skrivas kot pingvin za predsednika drzave kao da ti nic ne morejo.
ribojedec |  18 .12. 2013 ob  23: 39
Spet ta luzer mlati prazno slamo če je pa morje dal Hrvatom ribe so pa v vodi ne v luftu ,da bi jih z falkonom lovili.
io |  18 .12. 2013 ob  21: 26
unicili so ribistvo in predelovalno industrijo v tej nasi lepi sloveniji
me prav zanima |  18 .12. 2013 ob  19: 02
Kaj bodo ti ribiči-školjkarji naredili, če pride (BOG NE DAJ)do kakšnega večjega onesnaženja morja z naftnimi derivati.To če ljudje,ki s tem delajo niso profesionalno usposobljeni, lahko naredijo več škode kot koristi.Za sedaj pa ti isti uporabljajo ta plovila za vzgajanje svojih pedočev(školjk klapavic)-ŽIVILA!Kako lahko to isto plovilo uporabljajo za proizvodnjo hrane in čiščenja morja?
ribič |  18 .12. 2013 ob  14: 39
Kje je kakšna ribiška ladja ?