PAHOR: "Potruditi se je treba, da znova zmaguje, kar nam je skupno" (VIDEO)

Slovenija

V Sloveniji danes obeležujemo dan državnosti, kot spomin na 25. junij pred 29 leti, ko je takratna skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev. V predsedniški palači bodo imeli dan odprtih vrat, kjer bo predsednik republike Borut Pahor sprejel in nagovoril obiskovalce, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža.

(foto: Daniel Novakovič/STA)

Še pred tem bo Pahor položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Policijsko veteransko društvo Sever bo medtem položilo venec pri spominskem obeležju v Tržiču, kjer bo danes potekala tudi osrednja slovesnost tržiške občine ob dnevu državnosti. Slovesnosti bodo potekale tudi v nekaterih drugih občinah.

Pomnik '91

Predsednik republike je položil venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 v Ljubljani.

Posted by Borut Pahor on Wednesday, June 24, 2020

Glavnina prireditev ob državnem prazniku, ki je tudi dela prost dan, je sicer potekala v sredo. Osrednja državna proslava je bila zvečer na Kongresnem trgu, kjer je Pahor kot slavnostni govornik pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, "da znova zmaguje, kar nam je skupno", je pozval. Tudi sicer je bilo na različnih dogodkih slišati pozive k ohranjanju ponosa na lastno državo ter k povezanosti in medsebojnemu spoštovanju.

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne seje Državnega sveta ob dnevu državnosti.

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti, s čimer so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti. Slednjo je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, čemur je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Jugoslovanske oblasti so želele namreč Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo, kar pa jim je na koncu spodletelo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  25 .06. 2020 ob  13: 56
Predsednik je predvsem govoril in moledoval o janšizmu: janšizem spodbuja sovraštvo, poglablja nezaupanje, razdvaja ljudi, uničuje demokracijo, ne spoštuje drugače mislečih, negira NOB, poveličuje domobranstvo in prisego Hitlerju, ….. sicer so orkester, pevke in pevci lepo zaigrali in zapeli, teksti in slike pa iz leta 1800. Namesto nosečniškega trebuha bi bil bolj primeren vamp vardista. Pahor je imel suha usta in ga je srbel nos in je bil boljši z megafonom pred DSO.Janezu in Urški pa , da obleka ne naredi Človeka!!!! Sicer so bile vse proslave doslej , na katerih ni bilo Janše in SDS, boljše v vseh smislih kot je bila ta !!!!!!