Pahor namerava vse člane novega vodstva KPK imenovati hkrati

Predsednik republike Borut Pahor namerava vse tri nove člane vodstva KPK imenovati hkrati, so sporočili iz njegovega urada. Tako bo očitno počakal z imenovanjem namestnikov predsednika KPK, dokler ne bo izbral predsednika KPK. Postopek izbire predsednika KPK so morali ponoviti, saj izbirna komisija v imenovanje ni predlagala nobenega kandidata.

Pahor se je danes na lastno pobudo sestal s člani izbirne komisije za izbiro predsednika in namestnikov komisije za preprečevanje korupcije, ki je 3. februarja končala svoje delo in mu predala seznam kandidatov za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Vse kandidatke in kandidate, ki so se v prvem pozivu prijavili za položaj predsednika KPK, je namreč izbirna komisija ocenila za neprimerne. Predsednik republike je zato objavil nov javni poziv, po katerem zbiranje kandidatur poteka do 21. februarja. Nova izbirna komisija bo med prijavljenimi izbirala primerne kandidate in seznam posredovala predsedniku republike.

V Pahorjevem uradu navajajo, da je uspešno nadaljnje delo KPK ob hkratnem oblikovanju predlogov sprememb za ustreznejši pravni okvir preprečevanja in kaznovanja korupcije bistvenega pomena za krepitev pravne države in zaupanja v njeno učinkovitost. Zato tudi želi imenovati vse tri nove člane senata hkrati, da bodo lahko čim prej prevzeli svoje naloge in s polnimi pooblastili opravljali svoje pomembno delo.

Ob tem so ponovili, da bo sedanje vodstvo KPK s predsednikom Goranom Klemenčičem na čelu do imenovanja novega vodstva v celoti in z vsemi pooblastili opravljalo svoje delo. Pahor je danes tudi prejel ustavnopravno analizo predlogov za spremembo protikorupcijske zakonodaje, ki jo je pripravila skupina uglednih pravnih strokovnjakov. Analiza bo podlaga za posredovanje izhodišč potrebnih zakonodajnih sprememb vladi in DZ, v skladu z zavezo predsednika republike na zadnjem srečanju z voditelji parlamentarnih strank decembra lanskega leta, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Deli novico: