PAHOR NA SLOVESNOSTI OB 99. OBLETNICI POŽIGA NARODNEGA DOMA: "Zdaj je priložnost, da okrepimo bistvo evropske ideje" (FOTO)

Trst

V Trstu je danes potekala slovesnost ob 99. letnici požiga Narodnega doma, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. S slovesnostjo želijo zamejski Slovenci izkazati navezanost na poslopje, ki ga je fašistični režim leta 1920 uničil in s tem zadal hud udarec njihovemu bogatemu življenju in razvejani dejavnosti.

Borut Pahor se je na slovesnosti ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu srečal s slovenskim zamejskim pisateljem Borisom Pahorjem.

Slovesnost organizacije slovenske narodne skupnosti tokrat prvič pripravljajo skupaj. Krovni organizaciji zamejskih Slovencev, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet Slovenskih organizacij (SSO), v skupnem vabilu vabita k množični udeležbi, saj v današnjem dogodku vidita tudi neke vrsto generalko pred 100. obletnico požiga prihodnje leto. Pri organizaciji dogodka sodelujejo tudi stranka Slovenska skupnost, ki je sicer več desetletij 13. julija prirejala spominske slovesnosti, pristopila pa so tudi druga društva, saj želijo s tem izkazati občutljivost do skupnih evropskih vrednot sožitja, piše Primorski dnevnik.

Predsednik Pahor je v nagovoru dejal, da si želi, da bi 100. obletnico prihodnje leto skupaj obeležila z predsednikom Italije Sergiom Mattarello, s katerim "vzorno sodelujeta in rada povesta, da sta iskrena prijatelja". To jima po Pahorjevih besedah daje možnost, da tudi ko so odnosi malce bolj napeti in retorika zaostrena, uspeta ohraniti iskren dialog. Pahor je poudaril, kako pomembno je, da zlasti v okoliščinah, ki nas vse preizkušajo, ohranimo občutek za sožitje in krepimo dialog. "Pomembno je, da tudi različna stališča povemo strpno," je dejal.

Poudaril je še, da je "zdaj priložnost, da storimo vse, kar je v naši moči, da zlasti zaradi preizkušenj, ki so pred nami, okrepimo tisto, kar je bistvo evropske ideje, in si prizadevamo za vse, kar nam je skupno v korist miru in blaginje za prihodnost naših otrok". Zavzel se je, bi se v Narodni dom vrnilo življenje, so sporočili iz urada predsednik republike.

Pahorjev nagovor na slovesnosti v Trstu

Slavnostni govornik je na slovesnosti bil zgodovinar Raoul Pupo, ki je poudaril, da se je treba požiga Narodnega doma spominjati, ker se fašizem, kot smo ga poznali, zagotovo ne bo vrnil v isti obliki. Mikrobi, ki so sprožili infekcijo, so po njegovih besedah ponovno tu - politično sovraštvo, nestrpnost, nacionalni ekskluzivizem, iskanje grešnih kozlov in rasizem. "Povsem neplodno je, da se sprašujemo, ali ima organizem naše demokracije dovolj protitelesc. Če smo danes tukaj, ni samo zato, da bi obeležili preteklost, pač pa zato, da ponovno potrdimo naša civilna prizadevanja v sedanjosti," je še dejal Pupo.

Predsednika krovnih organizacij sta ob prisotnosti visokih gostov položila venec na pročelje Narodnega doma, je poročal tržaški časnik. Slovesnost so organizacije slovenske narodne skupnosti - SKGZ, SSO, stranka Slovenska skupnost in druga društva - tokrat prvič pripravile skupaj. Dogodek je bil po njihovem mnenju tudi neke vrste generalka pred 100. obletnico požiga prihodnje leto. Pahor se je ob robu dogodka v prostorih slovenskega generalnega konzulata v Trstu srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti - predsednikoma krovnih organizacij Ksenijo Dobrila in Walterjem Bandljem, senatorko Tatjano Rojc ter deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Danilom Slokarjem.

Že pred slovesnostjo pa se je sestal s predsednikom deželne vlade FJK Massimilianom Fedrigo, ki je zaradi povečanja števila migrantov v minulih dneh napovedoval nove ukrepe, vključno s postavitvijo ovir na meji s Slovenijo. Pahor je v nagovoru na slovesnosti v Narodnem domu pogovor z njim označil za "tvoren". Fedriga, ki je član skrajne desne stranke Liga, se slovesnosti v Narodnem domu zaradi "predhodnih obveznosti" ni udeležil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  13 .07. 2019 ob  11: 02
A lahko nekdo pojasni? Baje ni cela stavba bila Narodni dom? Samo ena pisarna, ostalo je bil hotel.