Pahor jutri neformalno z Josipovićem

Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo na neformalni pogovor sprejel hrvaškega kolega Iva Josipovića, ki se bo ta dan mudil v Ljubljani. Predsednika bosta govorila o odnosih med državama in regionalnem sodelovanju s poudarkom na procesu Brdo, so danes sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednika Slovenije in Hrvaške se bosta sešla, potem ko je v odnosih med državama prišlo do novega zapleta zaradi tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. Hrvaški sodnik se je namreč konec oktobra odločil za nadaljevanje postopka v eni od 27 tožb proti LB in NLB na Hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog LB.

Sodnik se je tako odločil kljub temu, da sta takratni slovenski premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega Zoran Milanovič marca na Mokricah z namenom, da bi omenjeni postopki proti LB in NLB mirovali, sklenila memorandum. Sodnik je argumentiral, da memorandum ni mednarodna pogodba.

Odprti teme: arbitraža in postopek proti Ljubljanski banki

Do srečanja med Pahorjem in Josipovićem bo prišlo tudi dva dni potem, ko je Slovenija v skladu s procesnimi pravili arbitražnega sodišča predala protimemorandum, v katerem se je odzvala na zahtevek in argumentacijo hrvaške strani v sporu o meji med državama, svoj protimemorandum pa je sodišču predala tudi hrvaška vlada. Za danes je predvidena še predaja protimemorandumov v tiskani obliki.

Pahor in Josipović sta se nazadnje sešla konec julija, ko sta na Brdu pri Kranju skupaj gostila vrh predsednikov Zahodnega Balkana, na njem pa je sodeloval tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Josipović bo sicer v sredo v Ljubljani sodeloval na pogovoru ob izidu knjige Vladavina prava: Vodnik za politike, ki ga organizirata GV Založba in Univerza v Ljubljani. Na pogovoru bosta sodelovala še nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki je publikacijo prevedel, in članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti Alenka Šelih.

Deli novico: