PAHOR DANES V TRSTU: Povabili so ga predstavniki slovenske manjšine

Trst

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na obisku v Trstu. Povabili so ga predstavniki slovenske manjšine, ki se mu želijo na ta način zahvaliti za dolgoletna prizadevanja in podporo pri vprašanjih, pomembnih za obstoj in razvoj slovenske skupnosti v Italiji.

Med drugim je imel predsednik Pahor pomembno vlogo pri vrnitvi tržaškega Narodnega doma Slovencem. Slovenski predsednik je skupaj z italijanskim kolegom pomembno prispeval k spravi. Julija 2020 sta Pahor in Mattarella, držeč se za roke, položila venca k spominskima obeležjema bazoviškim junakom, žrtvam fašizma, ter na bazoviški fojbi žrtvam povojnega revolucionarnega nasilja.

Slovenski predsednik se bo v Narodnem domu sešel s predsednikoma krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti, Ksenijo Dobrila iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Walterjem Bandljem iz Sveta slovenskih organizacij (SSO), pa tudi drugimi predstavniki manjšine.

Po napovedih bo obiskal tudi sedež Primorskega dnevnika. Tržaškemu časniku je Pahor leta 2015 podelil državno odlikovanje srebrni red za zasluge, med drugim za prispevek k ohranjanju nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji.

Slovenski predsednik bo Trst obiskal pred poslovilnim srečanjem z italijanskim predsednikom Mattarello v ponedeljek v Rimu. To bo njuno zadnje srečanje, preden bo Pahorja tik pred božičem v predsedniški palači nasledila Nataša Pirc Musar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .12. 2022 ob  22: 39
same barbike !
Šperjo |  03 .12. 2022 ob  16: 50
bi bilo boljše , da je doma , dela snežake , zdaj , ko je padlo malo snega in je tiho - kot vedno ......manj stroškov .....
damian |  03 .12. 2022 ob  11: 23
JE BOL SLOVENCOV, PRAVIH, V ZAMEJSTVU KOT PA TLE V ISTRI. VECINA BALKAN...