PADEL REKORD OKUŽB V DRUGEM VALU: "To je tisto, kar smo želeli preprečiti in očitno nismo bili uspešni"

Slovenija

V torek so v Sloveniji ob 1608 testiranjih potrdili 55 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, ena oseba je umrla, je vlada objavila na Twitterju. Hospitaliziranih je 26 oseb, štiri potrebujejo intenzivno nego. Dve osebi sta bili odpuščeni iz bolnišnice.

Naraščanje števila okužb v tem tednu, ko se je po poletnih počitnicah ponovno začela šola, po ocenah infektologinje Bojane Beović, ki je tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ni dobro.

"To je tisto, kar smo želeli preprečiti, in očitno nismo bili uspešni. Videli bomo sčasoma, kaj bo to pomenilo za širjenje po šolah. Epidemiološka služba je res na preži. Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati, kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo," je danes povedala v izjavi za medije.

O izvoru okužb težko govori, zagotovo pa gre za širjenje iz virov, ki so bili najprej vnešeni iz tujine. Iz katerih držav, ni jasno. "Nimamo vedno podatka. Ljudje ne želijo o tem govoriti," je dejala.

Bojana Beović

Če se bo naraščanje števila okužb nadaljevalo, bo treba zaostriti ukrepe. "Najbolje bi bilo zaostriti tam, kjer se problemi dogajajo. Torej če bo šlo za zasebna druženja, če bo šlo za podjetja, skratka, kar se da prilagojeno kot reakcija na to, kar se dejansko dogaja. To je edini način, seveda ob vsesplošnem, izrecnem upoštevanju higienskih navodil," je povedala Beovićeva in pozvala medije, "naj ne relativizirajo stvari, da ena stvar pomaga samo 70-odstotno". "Ker 70-odstotno pa vendarle pomaga," je dodala.

Šole poziva, da upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Izvajanju obšolskih dejavnosti, kjer prihaja do mešanja različnih skupin otrok, pa v trenutnih razmerah ni naklonjena. "Bomo pa videli, kaj te obšolske dejavnosti predstavljajo. Tudi tam je treba izrecno vzdrževati te higienske ukrepe, na primer po glasbenih šolah, športnih prireditvah in podobno," je še dejala.

Tomaž Gantar

Trenutno epidemiološko stanje je v današnji izjavi za medije komentiral tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Dejal je, da jih skrbi vsaka številka, ki je višja od povprečja. Če je takšno povečanje števila primerov posledica tega, da je okužba okoli enega večjega žarišča, je težava lažje rešljiva. Če pa je to trend, bodo morali razmisliti naslednje korake glede možnih ukrepov.

Po najnovejših podatkih s spletne strani Sledilnik za covid-19 je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 2979 okužb, umrlo je 134 oseb. Aktivno okuženih je 486 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  02 .09. 2020 ob  14: 32
Niso vsi butci.
Bella |  02 .09. 2020 ob  13: 29
Kdaj bo koncalo tole bu.eriranje naroda in sisanje ovc s strani tega metadonca in Co.? Koliko od teh okuzenih je in bo umrlo? Koliko jih je dosedaj umrlo OD kovida in koliko S kovidom? Komu odgovarja tale panika in ali so te sluzbe od nekoga placane, da nas obnorijo ali so ze sami nori?
Ze vsakemu butcu je jasno, da ne gre za teorijo zarote ampak za zaroto.
Ne glede na kovid je normalnemu jasno, da so velike skupine, zaprti prostori in nikoli spucani air condition-i , nehigiena, slaba prehrana, negibanje, mobingi po sluzbah, nasilje fizicno in psihicno leglo in vzrok, da zbolimo.
Zato: teh cepcev, ki dobivajo mastne denarje, da nam izolirajo glavo in telo ne poslusat, poslusat sebe, svoje telo in vrnit se k naravi v vseh smislih...