PADAVINE POVZROČALE TEŽAVE PREDVSEM NA PRIMORSKEM: Ponekod zapadel sneg, danes velja rumeno opozorilo (FOTO)

Slovenija

Nevihte s krajevno močnejšimi nalivi so včeraj popoldne in zvečer povzročale naraščanje rek in hudournikov, ki so poplavili ceste in objekte. Sprožilo se je več zemeljskih plazov. V številnih intervencijah so bile ekipe gasilcev in civilne zaščite na terenu tudi ponoči. 

(foto: Facebook/Neurje.si/Tina Podbršček)

Obilnejše padavine so nekaj težav povzročile v občini Renče-Vogrsko. Narasle vode iz zaledja pritokov reke Vipave so za krajši čas poplavile ceste in nekaj kleti v krajih Renče in Oševljek. Kot je pojasnil župan Tarik Žigon, je voda tam vdrla v šest hiš. Ob cesti sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova, ki pa nista ogrožala nobenega objekta. Po njegovih besedah so se narasle vode umaknile že po približno četrt ure. Takoj zatem so začeli čistiti ceste in kleti. Civilna zaščita in prostovoljno gasilsko društvo sta preventivno vzpostavila poplavno stražo, ki bo v pripravljenosti tudi v soboto in nedeljo.

O težavah so poročali tudi iz drugih delov severne Primorske. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite so hitro naraščali številni hudourniki in reke, sprožilo se je tudi veliko manjših, pa tudi večjih, zemeljskih plazov. Tako je zaradi zemeljskega usada v Potoku pri Dornberku v občini Nova Gorica ogrožena stanovanjska hiša, v Dragi plaz ogroža gospodarski objekt, v Lokah je voda zalila proizvodni obrat Peloz. Sicer pa so zalite številne kleti in pomožni prostori v več krajih v tej mestni občini.

V občini Ajdovščina je zaradi naraščanja vode ogrožena kmetija v Brjah, v industrijski coni v Batujah povzročajo preglavice številni hudourniki. V občini Miren Kostanjevica pa narasle vode, kot velikokrat, ogrožajo predvsem cestno povezavo Miren-Renče, pri kraju Vrtoče.

Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko je na več kot 70 intervencijah sodelovalo oziroma še vedno sodeluje več kot 170 gasilcev in pripadnikov civilne zaščiteHuda ura tudi na Koroškem

Ljutomer z okolico je prešla močnejša nevihta s silovitim nalivom in točo. ????️ Dani Smej, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 25. september 2020

Obilno deževje je popoldne prizadelo tudi Koroško. Prizadeta so bila območja občin Črna na Koroškem, Dravograd, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju in Slovenj Gradec. V večini primerov je voda ogrožala in zalivala prostore objektov, sprožilo se je šest zemeljskih plazov, poplavilo dve cesti, zaradi razmočenega terena in vetra pa se je podrlo drevo, so sporočili iz državnega centra za obveščanje.

Nekaj težav je deževje povzročilo tudi v Izoli, Domžalah, Mozirju in Sevnici, so še zapisali. 

Arso razglasil rumeno opozorilo Zaradi padavin bodo danes še naraščali hudourniški vodotoki in nekatere reke, možna so tudi razlivanja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Ponoči se bo vodnatost rek še povečevala, čez dan in v nedeljo pa se bo prehodno zmanjševala. V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek pa bodo reke v večjem delu države ponovno narasle.

Za južni del države je tako Agencija RS za okolje (Arso) razglasila rumeno opozorilo zaradi nevarnosti, ki jih lahko povzročijo padavine. V tem delu države je tako mogoče naraščanje in razlivanje rek in hudournikov. Pri tem na Arsu posebej opozarjajo na naraščanje reke Vipave, ki bo tudi danes predvidoma še poplavljala.

Za jugozahodni del države pa je bilo izdano rumeno opozorilo zaradi vetra, ki lahko maje drevesa in lomi manjše veje.

Prvi sneg v sezoni 2020/21 na Zelenici. Temperatura zraka je -2 C, piha pa veter do 40km/h. Visit Tržič GUC Zelenica

Objavil/a Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič dne Petek, 25. september 2020

Sneg je pobelil nekatere dele države

Ponoči je spet pogosteje deževalo povsod po državi, sprva so se pojavljale tudi nevihte. Čez dan bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. Ohladilo se bo.

Meja sneženja se je ponoči spustila do okoli 1500 metrov nad morjem. Prehodno je zapihal severni veter, na Primorskem burja. Veter bo dopoldne ponehal. Jutranje temperature bodo na severozahodu okoli dve, drugod od šest do deset, ob morju okoli 13 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od deset do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija