OZNAKA ZAUPNOSTI: Država želi zaseči delnice Istrabenz Turizma?

Piran

Vlada bi lahko na današnji seji, na kateri sicer za zdaj ni izstopajočih točk dnevnega reda, obravnavala predlog, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) koprskemu Istrabenzu zaseže delnice podjetja Istrabenz Turizem. To družbo, ki ima v lasti šest portoroških hotelov in je v postopku prodaje, želi država vključiti v turistični holding.

Informacijo o predlogu, ki naj bi imel oznako zaupnosti, je v sredo razkril časnik Finance, predvideval pa naj bi, da bi DUTB zasegla delnice Istrabenz Turizma, s katerimi je Istrabenz zavaroval posojila, ki niso bila pravočasno poplačana. DUTB naj bi nato ustanovila posebno namensko družbo, katere dejavnost bi bilo le lastništvo delnic Istrabenz Turizma. Točka sicer ni uvrščena na dnevni red vladne seje, je pa, kot vedno, mogoča njegova širitev.

Država želi konsolidirati lastništvo in upravljanje državnih turističnih zmogljivosti. Kot je ta teden pisalo Delo, naj bi državni turistični holding poleg Istrabenz Turizma sestavljali tudi Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur, družbe pa naj bi upravljal Slovenski državni holding (SDH). Da bi ta lahko deleže teh podjetij - lastništvo je razdeljeno med različne državne lastnike in nekatere zasebne - odkupil, naj bi ga država dokapitalizirala, po neuradnih informacijah Dela za 90 milijonov evrov.

Prihodnji teden se izteče rok za zavezujoče ponudbe za nakup Istrabenz Turizma

Nezavezujoče ponudbe je oddalo sedem interesentov, med njimi neuradno tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je s svojimi že izpeljanimi in načrtovanimi nakupi na Obali po pisanju medijev največji trn v peti državnih načrtov za lastniško konsolidacijo in prestrukturiranje turističnih družb.

Sodeč po sredinih izjavah premierja Marjana Šarca naj bi medtem ta današnjo sejo vlade izkoristil tudi za pogovor z okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ki se je v luči hišnih preiskav glede sporne makete drugega tira Divača-Koper kot nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in vodja projekta drugi tir znašel pod pritiskom nekaterih medijev zaradi svoje vloge v tej zgodbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija