OŠPICE NA OBALI: V primeru suma okužbe nikar ne počnite tega!

Slovenija

V Sloveniji so letos zabeležili 12 primerov ošpic. Po podatkih NIJZ gre pri zadnjih treh primerih za vnesene ošpice. Zboleli sta dve odrasli osebi in en otrok, pri čemer otrok ni bil cepljen, cepilni status odraslih oseb pa ni znan. V letu 2018 so v državi zabeležili devet primerov ošpic, osem primerov v letu 2017 in en primer v letu 2016. Zadnji zabeležen primer ošpic v zdravstveni regiji Koper je bil v Ilirski Bistrici, in sicer 14. maja letos. Zadnji primer ošpic na Obali pa je bil januarja lani.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je precepljenost proti ošpicam v Sloveniji še vedno relativno dobra. V letu 2018 je znašala 93,1 odstotka in v nobeni zdravstveni regiji ni padla pod 90 odstotkov. 

Precepljenost proti ošpicam v obalnih občinah je bila v letu 2018 med 89 in 92 odstotki, kar je rahlo pod povprečjem precepljenosti v Sloveniji v preteklih letih, so nam pojasnili na NIJZ.

Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Diagnozo postavi zdravnik na osnovi klinične slike, potrebna pa je laboratorijska potrditev bolezni.

"Vsem, ki sumijo, da bi lahko imeli ošpice, svetujemo, da ob pojavu značilnih bolezenskih znakov o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Pomembno je, da ne hodijo v čakalnico in ne širijo bolezni," opozarjajo na NIJZ, kjer dodajajo, da je najboljša zaščita pred virusom ošpic cepljenje.

Ministrstvo za zdravje je v odgovoru na poslansko vprašanje Nade Brinovšek (SDS) pojasnilo, da je v Sloveniji večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na nezaščiteno osebo, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic. Zadnjo smrt zaradi ošpic smo v državi zabeležili v večji epidemiji, ki je potekala med letoma 1994 in 1995, poroča STA.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija