OSKARJI TOKRAT BREZ GOSTITELJA: Kipce bodo podeljevali zvezdniki, med njimi Daniel Craig in Jennifer Lopez

Scena

Potem, ko se je Ameriška filmska akademija odločila, da na letošnji podelitvi oskarjev ne bo voditelja te prestižne prireditve, je objavila imena 13 zvezdnikov iz sveta filma in televizije, ki bodo podeljevali kipce. Med njimi sta Daniel Craig, znan po vlogi Jamesa Bonda, in Brie Larson, ki je leta 2016 dobila oskarja za najboljšo igralko v trilerju Soba. Slovesnost bo 24. februarja v Los Angelesu.

Daniel Craig in Jennifer Lopez

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje prestižna filmska priznanja, letos več pozornosti namenja podeljevalcem nagrad. Znane so težave, ko se je decembra lani predviden voditelj, igralec Kevin Hart, odločil, da podelitve ne bo vodil zaradi protestov, ki so jih izzvali njegovi starejši homofobni zapisi na Twitterju. Ameriški komik se za svoje tvite sprva kljub nagovarjanju akademije ni hotel opravičiti, kasneje pa je to vendarle storil, vendar je bila škoda že storjena. Akademija je posledično sklenila, da prvič v 30 letih ne bo imela gostitelja.

Letos bodo kipce, poleg Craiga in Larsonove, med drugim podeljevali Awkwafina, Chris Evans, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez, Amy Poehler, Maya Rudolph, Amandla Stenberg, Charlize Theron, Tessa Thompson in Constance Wu, več jih nameravajo razkriti v prihodnjih dneh.

Najbolj odmevne filmske nagrade bodo podelili v 24 kategorijah. S po desetimi nominacijami vodita filma Roma in Najljubša, tudi za najboljši film leta, kjer so nominirani še filmi Zelena knjiga, Zvezda je rojena, Črni panter, Črni KKKlanovec, Bohemian Rhapsody in Mož iz ozadja. Zanimivo je, da je vedno bolj priljubljeni Netflix z Romo prišel do svoje prve nominacije za oskarja, Črni panter pa je prvi film o stripovskih junakih z nadčloveškimi sposobnostmi, ki se je znašel v tej kategoriji za oskarje. Prvo nominacijo po 30 letih režiserke kariere je dobil tudi Spike Lee (Črni KKKlanovec).

Prizor iz filma Roma, enaga od dveh filmov z največ nominacijami.

Poleg Alfonsa Cuarona (Roma), Leeja (Črni KKKlanovec), Yorgosa Lanthimosa (Najljubša) in Pawla Pawlikowskega (Hladna vojna) je nominacijo za režijo dobil tudi Adam McKay (Mož iz ozadja).

Za najboljšo glavno moško vlogo so nominirani Christian Bale (Mož iz ozadja), Bradley Cooper (Zvezda je rojena), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Viggo Mortensen (Zelena knjiga) in Willem Dafoe (At Eternity's Gate). Med ženskami pa lahko na oskarja računajo Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (Žena), Olivia Colman (Najljubša), Lady Gaga (Zvezda je rojena) in Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?).

Prizor iz filma Najljubša, ki ima deset nominacij.

Na oskarja za najboljšo stransko moško stransko vlogo lahko upajo Mahershala Ali (Zelena knjiga), Sam Elliott (Zvezda je rojena), Adam Driver (Črni KKKlanovec), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) in Sam Rockwell (Mož iz ozadja). Za žensko stransko vlogo pa Amy Adams (Mož iz ozadja), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (Najljubša) in Rachel Weisz (Najljubša).

Nominacije za najboljši film v tujem jeziku so prejeli nemški Never Look Away, japonski Shoplifters, libanonski Capernaum, mehiški Roma in poljski Hladna vojna. Za najboljši animirani film so nominacije prejeli Neverjetni 2, Otok psov, Mirai, Ralph ruši Internet ter Spider-Man: Novi svet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija