Osem prebežnikov v Italiji si je protestno zašilo usta

Osem nezakonitih priseljencev v Italiji, ki protestirajo zaradi nevzdržnih razmer v sprejemnih centrih in zahtevajo izpustitev, se je odločilo za dramatično potezo: zašili so si usta. Šivanko so si izdelali iz vžigalnika, niti pa vzeli iz odej. Najprej so se za tak protest v soboto odločili štirje Tunizijci, sledili so jim je še štirje Maročani.

Do zgovornega protesta prihaja v sprejemnem centru Porta Galeria blizu Rima. Ta se nahaja nedaleč od letališča Fiumicino, tako da je izgon priseljencev lažji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Moški so stari od 20 do 30 let. V Italijo so prišli brez veljavnih dokumentov, nakar so jih prepeljali v center, kjer je zaprtih približno sto ljudi. Grozi jim izgon iz Italije.

V Italiji sicer znova naraščajo zahteve po spremembi obstoječe zakonodaje, ki nezakonito priseljevanje opredeljuje kot kaznivo dejanje in predvideva celo zaporne kazni za nezakonite priseljence. To je v luči najnovejšega protesta ponovila tudi prva temnopolta italijanska ministrica, ministrica za integracijo Cecile Kyenge.

Razprava se je zaostrila potem, ko so bili nedavno objavljeni grozljivi posnetki imigrantov, kako jih v sprejemnem centru na italijanskem otoku Lampedusa na prostem na zimskih temperaturah gole pregledujejo medicinske sestre, nato pa jih škropijo s cevjo in jih tako dezinfecirajo proti garjam.

Posnetki so nastali manj kot tri mesece po dveh brodolomih ladje z imigranti pri Lampedusi, ki sta zahtevala okoli 400 življenj.

Kot poroča APA, se je v zloglasni sprejemni center na Lampedusi danes odločil preseliti italijanski poslanec maroškega porekla Khalid Chaouki, ki prihaja iz vrst vladajoče levosredinske Demokratske stranke. Na ta način protestira proti nevzdržnim razmeram, v katerih morajo živeti prebežniki.

Deli novico:

adolf hribar |  19 .08. 2018 ob  11: 47
če so sposobni sebi delat kaj takega , kaj bi šele naredili drugim .
ZAHTEVAJO IZPUSTITEVjQuery162008015710718593383_1387782681769 |  23 .12. 2013 ob  08: 11
Pa kdo vas je tam silil?