OROŽJE ZA IZRAEL V KOPRU? Kljub protestom ladja Borkum dosegla slovensko obalo (FOTO, VIDEO)

Koper

Ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Nad peščico protestnikov tudi policijski helikopter

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje, na katerem se je zbralo nekaj deset ljudi. V tem času je mesto preletaval policijski helikopter. 

Kot je ob začetku shoda pred občinsko stavbo dejala predstavnica civilne družbe Ljuba Miljušević, je politika skrivanja tovora, ki jo po njenih besedah izvajajo državni organi in Luka Koper, nevarna in nespoštljiva do lokalnega prebivalstva, saj je orožje v pristanišču potencialna nevarnost za ljudi in okolje. Kritizirala je lokalne oblasti, ki se na prihod ladje niso odzvale. Po njenih besedah s tem dopuščajo, da nam usodo krojijo nadnacionalne organizacije, kot je zveza Nato.

Protest se je začel, nad Koprom tudi policijski helikopter. ⬇️

Objavil/a Regional dne Sreda, 22. maj 2024

Tudi Filip Čok Umek iz Socialističnega društva Istra je posvaril, da bi lahko v primeru eskalacije konflikta koprsko pristanišče postalo legitimna vojaška tarča. To je pripisal članstvu v zvezi Nato, za slednjo pa je dejal, da je polovica Slovencev ne podpira.

Urška Janžič iz Ekosocialistične iniciative Klas pa je zatrdila, da bodo s protesti vztrajali, dokler slovenske oblasti ne bodo same preverile, kaj je na ladji. Sklicevanje na trditve španskih oblasti, da je tovor namenjen na Češko, po njenem mnenju ne zadostuje. Če bodo ugotovili, da je na ladji orožje, namenjeno v Izrael, kjer bi ga lahko uporabili za izvajanje genocida, naj vplutje ladje prepovedo, je še dejala.

V javnem pismu, ki ga je medijem posredovala Ekosocialistična iniciativa Klas, podpisalo pa ga je več kot 45 organizacij, poleg razkritja tovora ladje Borkum zahtevajo, naj slovenska vlada razkrije ves promet z orožjem z Izraelom lani in letos. Vlado pozivajo, naj se obveže, da ne bo dovolila transporta ali izvoza orožja in vojaške opreme v Izrael, ter sprejme sankcije proti Izraelu.

Shod se je končal pred vhodom v Luko Koper. V tej gospodarski družbi so sicer poudarili, da so le eden od členov v logistični verigi. Njihov dostop do informacij o konkretnih pošiljkah, naročnikih oziroma naslovnikih tovora za katero koli ladjo je zato omejen, prav tako pa niso pristojni, da bi te informacije razkrivali javnosti, so dodali.

Odziv Uprave za pomorstvo in Luke Koper

Na Upravi RS za pomorstvo so danes nikalno odgovorili na vprašanje, ali so glede ladje Borkum ravnali drugače kot običajno. "Uprava Republike Slovenije za pomorstvo ne sprejema in ne more sprejemati ukrepov, ki ob vplutju ladij v pristanišče ne bi bili običajni, saj lahko deluje le v skladu z zakonodajo," je zapisal direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar. Poudaril je, da je ladja v Nacionalnem enotnem oknu za pomorski promet najavila prihod v pristanišče in ob tem posredovala vse zahtevane podatke.

V Luki Koper so v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da so ob tej priložnosti pretovor posebej reorganizirali, pojasnili, da ima podjetje "vso tehnologijo, znanje in vzpostavljene procese ter protokole za izvajanje pretovorne dejavnosti za različne blagovne skupine". Sporočili so še, da je "obseg pretovornih storitev odvisen od dovoljenj in navodil, ki jih izdajo pristojne inštitucije, špediterji oz. ladijski agenti".

TV Slovenija je sicer danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  23 .05. 2024 ob  11: 47
-5
Za 5 ušivih levajzarjev toliko pozornosti bwaaaaaaaahahaha
kokodek |  23 .05. 2024 ob  10: 19
10
nobeno orožje ne bi smelo skozi Luko Koper, ne glede, kam je namenjeno. Tržaški zaliv , pristanišče Trst in Koper naj bosta demilitarizirana cona!