ORJAŠKI GAMBER V JADRANSKEM MORJU: Nihče ne ve, kako je prišel iz Mehiškega zaliva (FOTO)

Svet

Na Hrvaškem so ribiči nedavno ulovili orjaško kozico blizu otoka Visa. Ta nenavadna najdba je povzročila presenečenje, saj so običajne jadranske kozice težke od pet do deset gramov, medtem ko je ujeta kozica, po mnenju ribičev, po velikosti precej bližje jastogu.

posnetek zaslona Dnevnik.hr

Ribiči so povedali, da so jo ujeli v vodah otoka Visa s pomočjo dobaviteljske ladje. Običajno ujamejo od 180 do 300 kozic, medtem ko bi za kilogram potrebovali le osem orjaških.

Ni jasno, kako je orjaška kozica prišla v Jadransko morje. Predvidevajo, da bi gamber lahko prišel v Sredozemlje z balastnimi vodami, ki jih iz drugih oceanov prinašajo tankerji, obstaja pa tudi možnost, da ga je nekdo poskušal nelegalno gojiti in o tem ni obvestil pristojnih institucij.

Ameriško kozico so leta 2009 opazili v Turčiji, nato pa se je začela širiti po Sredozemlju in so jo občasno ujeli tudi na Jadranu. Avtohtono se razmnožuje v Atlantskem oceanu, zlasti v Mehiškem zalivu, od koder ličinke plavajo na pot. Vprašanje pa ostaja, ali bo ta kozica sčasoma imenovana uzurpatorka ali le romarka.

Glede na to, da ta vrsta kozic živi v globinah od 50 metrov, je težko ugotoviti njen vpliv na biodiverziteto Jadranskega morja, poroča Dnevnik.hr.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija