ORANŽNO MORJE, KI JE PRESTRAŠILO ISTRANE, LAHKO PRIČAKUJEMO TUDI PRI NAS: Tako pojasnjujejo v piranskem akvariju (FOTO, VIDEO)

Piran

Poročali smo že o, za mnoge nenavadnem, pojavu na puljski obali. Tamkajšnji občani so namreč pred dnevi opazili, da se je morje obarvalo v rjavo oziroma oranžno barvo. Se to lahko pojavi tudi v slovenski Istri?

Kot so pojasnili strokovnjaki IRB Centra za raziskovanje morja Rovinj, gre za tipičen spomladanski razcvet vrste Noctiluca scintillans, ki je vse pogostejši in intenzivnejši.

"Velike celice je mogoče videti tudi s prostim očesom, ker so velike skoraj en milimeter," so še zapisali.

Sedaj so se iste teme dotaknili tudi v Akvariju Piran. Objavili so kratek video, v katerem prikazujejo, da se ta pojav zlahka pojavi tudi pri nas

Zajeli so nekaj kapljic morja, pogledali pod mikroskop in našli omenjene iskrnice

Iz hrvaške Istre poročajo o opažanju iskrnice (Noctiluca scintillans), dinoflagelata, ki ob pojavljanju v večjem številu, t.i. cvetenju, morje obarva rdeče. Zato smo zajeli par kapljic morja, pokukali pod mikroskop in jih našli tudi pri nas. Morda boste v večernih urah ujeli lesketajoč, modrikast odsev med valovi, ki ga povzročajo z bioluminiscenco ????

Objavil/a Akvarij Piran dne Torek, 30. marec 2021

"Morda boste v večernih urah ujeli lesketajoč, modrikast odsev med valovi, ki ga povzročajo z bioluminiscenco," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija