ORANŽEN ALARM ZA PRIMORSKO, DARS OPOZARJA: "Na avtocesti pričakujte zelo upočasnjen promet"

Slovenija

Danes bo sprva oblačno in deževno. Dopoldne bodo padavine postopno ponehale, razen na zahodu se bo prehodno delno razjasnilo. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. V petek bo v večjem delu države snežilo. Glavnina padavin bo med 6. in 10. uro, nato bodo od severovzhoda začele slabeti. V nižinah bo zapadlo od pet pa vse do okoli 20 centimetrov snega. Snežilo bo lahko tudi precej proti Primorski, tam bo pihala močna burja, izdano je oranžno opozorilo. Konec tedna bo vreme jasno in mrzlo.

V drugem delu noči na petek se bodo spet začele pojavljati padavine. Do jutra se bodo razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Začel bo pihati severovzhodnik, zjutraj na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 4 do 8 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno, padavine bodo popoldne od severovzhoda ponehale. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ki bo popoldne slabel, na Primorskem pa zmerna do močna burja. Popoldanske temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do okoli 5 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo predvsem v sosednjih krajih Hrvaške, Italije in Avstrijske Koroške sprva občasno deževalo, padavine bodo dopoldne ponehale. Predvsem v krajih vzhodno od nas se bo oblačnost lahko trgala.

Jutri bo oblačno. Do jutra se bo od severa močno ohladilo, meja sneženja se bo ob padavinah v celinskih predelih spustila do nižin. Padavine bodo dopoldne od severovzhoda slabele in popoldne povsod ponehale. Ob severnem Jadranu bo zapihala močna, v Kvarnerju zelo močna burja, ponekod drugod severovzhodni veter.

Obeti

V noči na soboto se bo razjasnilo in čez dan bo jasno. Jutro bo hladno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka, le zjutraj še zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno, zjutraj bo mrzlo in po nekaterih nižinah lahko megleno.

Opozorilo

Od petka zjutraj do noči na soboto bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Arso je za petek za jugozahod države zaradi napovedane močne burje izdal oranžno vremensko opozorilo. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete.

Meteoinfo pa ima na svojih spletnih straneh zapisano, da se bodo v noči na petek padavine okrepile ter se razširile nad vso državo. Ohladilo se bo in meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. A kot vse kaže, bodo padavine hitro ponehale, zato bo povsem po nižinah snega najverjetneje le za vzorec, zlasti na severovzhodu države pa lahko še to ne. 

Pred nami je vremensko zelo razgiban teden, ki ga bodo zaznamovale hitre temperaturne spremembe. V četrtek se lahko na...

Posted by Meteoinfo Slovenija on Ponedjeljak, 15. januar 2024.

Dodali so, da bo sledil sončen in kar hladen konec tedna z burjo na Primorskem, že na začetku prihodnjega tedna pa naj bi se k nam spet začel širiti občutno toplejši zrak. 

"Na primorski avtocesti pričakujte zelo upočasnjen promet"

Na pričakovano snežno pošiljko so pripravljeni v Darsu, ki upravlja z avtocestami in hitrimi cestami. Tudi posipnega materiala imajo dovolj na zalogi, zagotavljajo.

Na terenu bodo vse razpoložljive posipne in plužne skupine, preventivno posipanje bodo začeli pred začetkom sneženja, s pluženjem pa, ko se bo sneg začel oprijemati vozišča. "V primeru intenzivnega sneženja v prometni konici in pričakovanega povečanega petkovega prometa tovornih vozil, zlasti na primorski avtocesti proti osrednji Sloveniji, je pričakovati zelo upočasnjen promet," so navedli na Darsu.

[PRIHAJA SNEG] ❄️ Prosimo opozorite vse, ki ne spremljajo vremenskih napovedi. ????

[PRIHAJA SNEG] ❄️ Prosimo opozorite vse, ki ne spremljajo vremenskih napovedi. ????

Objavil/a Vozimo pametno z DARS dne Četrtek, 18. januar 2024

Voznikom priporočajo, da vse poti, ki niso nujne, prestavijo na zgodnejše ali kasnejše termine. V vsakem primeru pa naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo, tovorna vozila pa tudi ustrezno naložena.

Na promet na delu primorske avtoceste in vipavske hitre ceste bo vplivala tudi močna burja, zlasti med Senožečami in Postojno ter med Razdrtim in Vipavo. Burja lahko poleg sunkov na promet vpliva tudi z nanosi odrinjenega snega nazaj na vozišče in poslabšanje vidljivosti zaradi vrtinčenja snega. Vozne razmere bodo tako lahko precej snežne, opozarjajo pri Darsu.

Kot neugodno ocenjujejo tudi napoved, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da bo dež pred snežnimi padavinami spral sol z vozišča in bo treba ob prehodu v snežne padavine izvesti okrepljen posip vozišča, da ne bo prihajalo do snežnih zaplat na vozišču. Tudi čas napovedanih okrepljenih snežnih padavin je neugoden, saj bo to v zgodnjih jutranjih urah, ko je na vseh avtocestnih krakih povečana gostota prometa v smeri večjih urbanih središč, še izpostavljajo pri Darsu.

[VREMENSKO OBVESTILO] ❄️ V petek bo Slovenijo prešla fronta, ki bo v jutranjem in dopoldanskem času poskrbela za snežne...

Objavil/a infoPot dne Sreda, 17. januar 2024

Biovreme

Danes bo vpliv vremena zmerno obremenilen. V noči na petek in v petek dopoldne bo vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Pojavljala se bo v obliki slabega počutja, povečanega notranjega nemira, razdražljivosti, motenj v spanju, utrujenosti in potrtosti. Priporoča se večjo previdnost, dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in zdravil. V petek popoldne bo vremenska obremenitev popustila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija