OPTIMISTIČNE NAPOVEDI INTEREUROPE: Prihodnje leto v načrtu blizu 200 milijonov evrov prihodkov

Koper

Nadzorni svet družbe Intereuropa je na seji sprejel poslovno-finančni načrt skupine za prihodnje leto. Skupina Intereuropa načrtuje, da bo prihodke od prodaje povečala na 197,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa naj bi dosegel 16,5 milijona evrov.

Kot so pojasnili prek spletne strani Ljubljanske borze, namerava skupina tudi v letu 2023 svoje aktivnosti usmerjati v utrditev tržnega položaja vodilnega ponudnika celovitih logističnih storitev v Sloveniji in jugovzhodni Evropi.

Rast EBITDA bosta po navedbah družbe omogočili tudi novi skladiščni zmogljivosti v Beogradu in na Reki, ki bosta v uporabi od začetka novembra oziroma decembra letos.

Za investicije nameravajo v letu 2023 nameniti 10,6 milijona evrov, ob tem pa dodajajo, da bodo zaradi negotovih gospodarskih razmer skrbno preučili dinamiko načrtovanih vlaganj.

Poleg investicij v logistično infrastrukturo in informacijsko tehnologijo bo Intereuropa vlagala tudi v kompetence zaposlenih in nadaljnji razvoj visoko kakovostnih logističnih storitev, so še zapisali.

Skupina Intereuropa je sicer v prvem polletju letos dosegla 98,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je porasel za 15 odstotkov na 3,2 milijona evrov, so konec avgusta objavili v družbi. EBITDA skupine je bil s 7,4 milijona evrov za šest odstotkov višji kot v lanskih prvih šestih mesecih in 13 odstotkov nad načrti. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je primerjalno povečal za 13 odstotkov na 4,2 milijona evrov, kar je 29 odstotkov nad načrtovanim.

Skupina je v šestih mesecih za investicije namenila 7,2 milijona evrov, pri tem 4,5 milijona evrov za naložbe v nepremičnine in 2,7 milijona evrov za vlaganja v opremo in neopredmetena sredstva. Največ sredstev je bilo namenjenih za izgradnjo že omenjenega novega logističnega centra na Reki na Hrvaškem.

Skupina, ki je v 87-odstotni lasti državne Pošte Slovenije, je konec junija zaposlovala 1370 ljudi, kar je 26 več kot leto dni prej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  31 .10. 2022 ob  16: 38
-2
Raje snemite tiste antene s strehe, prekleta banda morilska!