Oprema je včasih "štrajkala"

Koper

Nadaljujemo z zanimivo zgodbo Radia Capris, ki ravno ki v mesecu decembru praznuje svojo dvajseto obletnico. Pred dnevi smo objavili prvi del zgodbe, tiste prve korake radia, ki je začel oddajati v Šmarjah v slačilnicah ob nogometnem stadionu. Zgodbo nadaljujemo tam, kjer smo nazadnje zaključili, v letu 98, ko je bil radio že precej prepoznaven in je že imel kar nekaj uveljavljenih voditeljev. 

V tistem času sta bili veliki zvezdi Katja Pišot in Helena Ujčič, ki sta še danes povezani s Caprisom. Njun začetek radijske kariere je bil precej podoben, povsem naključen.

Katja Pišot in Helena Ujčič

"Leta 1995 sem poklicala na radio za glasbeno željo in poklepetala s tedanjim tehnikom Samom Penkom. Vprašala sem ga, ali bo v kratkem kakšna avdicija in že čez nekaj dni dobila povabilo nanjo. Avdicija je bila očitno uspešna," nam je zaupala Katja, Helena pa je povedala, da jo je k sodelovanju povabil sedanji urednik Mitja Čehovin, ki je bil takrat soustvarjalec oddaje Mimibox in med drugim tudi sošolec na Gimnaziji Koper. Povabilo je bilo v smislu "Pridi pogledat, kako izgleda delo na radiu." Ko je bila tam, se je naenkrat znašla pred mikrofonom kot gostja, po oddaji pa jo je poklical takratni urednik in rekel, da mora ostati.

Obe se strinjata, da je bilo na radiu takrat veliko več improvizacije, sproščenosti, medtem, ko je danes vse bolj definirano in profesionalno, kar nekako ne dopušča večjih presenečenj. To so bila leta, ko je Capris doživljal velik razcvet in veliko rast poslušanosti. Pred mikrofonom so se tedaj zvrstili številni znani obalni obrazi, med drugim Drago Mislej Mef, ki je nekaj mesecev vodil nedeljsko večerno oddajo, Lara Baruca je več kot desetletje predstavljala glasbene novosti, jazzu se je nekaj časa posvečala Eva Brajkovič, tudi člana tria Maki 3, Vili in Egon sta sedaj uspešna lokalna glasbenika, Patrik Vlačič je s Sebastjanom Jeretičem pripravljal sredine večerne oddaje, Iztok Novak Easy je opravljal vlogo moderatorja in urednika, Žiga Rustja je vodil sobotna jutra, tukaj pa so še danes aktivni radijci.

Spomini iz tistega obdobja so zelo pestri, pravi Katja: "Pred velikim koncertom dveh zelo znanih hrvaških glasbenikov je bilo dogovorjeno, da z enim od njiju na radiu opravim intervju. Tik pred dogovorjeno uro so mi sporočili, da bo na intervju prišel tudi drugi glasbenik, saj so ga le tako lahko odvrnili od kozarca, ki ga je tistega popoldneva očitno vztrajno praznil. Gospod je prišel globoko v rožicah, si v studiu prižgal cigareto in mi med glasbenimi predahi konkretno pihal na dušo (in to ne dim). Izven etra mi je zaupal številne sočne podrobnosti iz svojega "zunajzakonskega" življenja. Moram priznati, da sem bila kar malo šokirana."

V sredini: Adi Voh

"Oddaja Narobe svet, ki sva jo vodili s Katjo, je bila nekako parodija celotnega Caprisovega programa. Popolna improvizacija, ki je bila za tiste čase nekaj nevsakdanjega. In šele danes ugotavljam, da so jo ljudje resnično poslušali," se spominja Helena.

Radio Capris pa je s svojim šarmantnim nizkim glasom precej zaznamoval tudi Adi Voh (ki sedaj vodi svojo oddajo na Radiu 1). Pravi, da je zaradi radia doživljal tudi nočne more, ker je velikokrat čez noč vse skupaj "crknilo", nato so sledili "izleti" v Šmarje. "Capris še dandanes popestri moja jutra, ko se vozim proti službi, pa čeprav ga slišim le dobro polovico poti. Je zibelka mojih radijskih začetkov in bo vedno ostal moj "prvi"."

Vsi trije pa se omenjenih časov spominjajo kot zelo sproščenih, z obilico humorja in prijateljskimi odnosi. Z radiem, tako pravijo, so odraščali, z njimi pa je odraščal tudi radio.

Deli novico: