OPRAVILI ANALIZO KOPALNIH VODA NA OBMOČJU IZOLE: Kaj je pokazala?

Izola

Kopalne vode na kopališču izolskega Hotela Delfin so po podatkih Arsa kljub nedavnemu razlitju kurilnega olja neoporečne, so sporočili z občine Izola. Mineralnih olj na kopališču niso zaznali, s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa so vzorci vode skladni tudi glede vsebnosti bakterij, zagotavljajo na občini.

Občina Izola in Turistično združenje Izola sta informacije o onesnaženosti pridobila od Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso), ki je ugotovila, da so rezultati preliminarnega vzorčenja kopalnih voda na območju Izole, opravljenega 23. maja, v skladu s predpisanimi normativi.

Konec lanskega leta je iz rezervoarja Hotela Delfin, ki leži približno 100 metrov od obale, zaradi okvare ventila izteklo veliko kurilnega olja. Sprva so v hotelu domnevali, da gre za približno 3000 litrov, kasneje pa so ugotovili, da je količina približno desetkrat tolikšna.

Nekaj olja je po meteornem jašku takoj odteklo v morje, nekaj ga je ostalo ujetega v zemljini, od koder ga voda postopno izpira v morje. V začetku maja so po obilnem deževju olje opazili na površini vode v izolski marini, zaznali so tudi vonj. Okrog onesnaženega območja so postavili plavajoče pregrade, ujeto olje pa odstranjujejo s pivniki.

Kje se nevarna snov zadržuje, še ni znano. Arso in Geološki inštitut napovedujeta novo sondiranje terena. Predstavniki hotela so okoljskemu inšpektorju nedavno predstavili rezultate sondažnega izkopa, ki so ga opravili februarja in ni pokazal vsebnosti nafte v zemljini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija