OPOZORILO VOZNIKOM: Z menjavo pnevmatik raje počakajte

Slovenija

Ta teden skladno z zakonom na vozilih niso več obvezne zimske pnevmatike. A na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) voznikom svetujejo, naj z menjavo pnevmatik počakajo. Prav za ta teden namreč vremenoslovci napovedujejo poslabšanje vremena, ne izključujejo niti možnosti snega pod 1000 metri nadmorske višine.

Bliža se 15. marec, zakonski datum, ko lahko, če vremenske razmere to dopuščajo, lastniki vozil zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi. Na AMZS pa pravijo, da z menjavo še ni treba hiteti. Zimske pnevmatike je v toplejših mesecih treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko prej pride do zdrsa. Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.

V ponedeljek bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami, ohladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala. Na Primorskem bo zapihala burja, ponekod v notranjosti veter severnih smeri. V torek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla, so napovedali vremenoslovci. Kot so v letošnji zimi že večkrat opozorili, postaja nehvaležno napovedovati vreme za več dni vnaprej, trenutno pa se nakazuje, da bi v prihajajočem tednu Slovenijo lahko doseglo več poslabšanj vremena, v primerjavi z zadnjimi tedni pa se bo tudi precej ohladilo.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Po besedah strokovnjakov to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa treba zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija