OPOZICIJA NAČELOMA NAKLONJENA VLADNIM PROTIKRIZNIM SMERNICAM: To so predlogi, ki so jih podali

Slovenija

V opozicijskih strankah so načelno naklonjeni smernicam iz vladnega paketa pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo. Opozarjajo pa, da ukrepi izpuščajo nekatere kategorije prebivalstva, zato so vladi že posredovali nekatere pripombe.

V LMŠ so tako pozdravili ukrepe, ki so predlagani kot pomoč in odziv na krizo tako gospodarstvu kot državljanom oziroma prebivalcem Slovenije. Pri tem pa vztrajajo, da morajo ukrepi zajeti vse kategorije. Kot je v izjavi za medije pred poslopjem DZ dejala poslanka LMŠ Jerca Korče, so v sredo vladi posredovali približno 20 strani njihovih pomislekov in predlogov.

Verjame, da jih bo vlada ob pripravi ukrepov tudi upoštevala. Skrajševanje ustavnih rokov pa je po njenem mnenju v tem trenutku nepotrebno, saj se v vsak zakon lahko vnese tudi retroaktivna veljavnost.

Tudi v SD vladni paket po besedah prvaka stranke Dejana Židana načeloma podpirajo, vendarle pa so prvi predvideni ukrepi po njegovem mnenju morda nekoliko preskromni. Če vlada odredi, da se nekaterih del ne more opravljati, bi morala pristati tudi na to, da tem dejavnostim 100-odstotno povrne vrednost bruto plače.

Ostalim čakajočim bi bilo treba sredstva povrniti 90-odstotno, pri čemer ne bi smelo biti razlike med gospodarskimi družbami, javnimi zavodi in samozaposlenimi. Pri samozaposlenih minimalna refundacija ne bi smela biti nižja od 100 odstotkov minimalne plače, je navedel Židan.

V SD odločitev o dodatkih za tiste, ki v teh težkih razmerah delajo, podpirajo, a mora ta sredstva po besedah Židana zagotoviti vlada. Obenem pa je predsednik SD izrazil nasprotovanje morebitni uporabi epidemije za ukrepe, ki bi zniževali demokratične standarde.

Očitno so se pritiski Levice in civilne družbe obrestovali in je vlada stopila korak nazaj, je ocenil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Zato pozdravljajo "ta napor", kljub temu pa ocenjujejo, da bi bilo treba v predloge vnesti še nekaj popravkov. Iz paketa so namreč še vedno izključene določene skupine prebivalstva, kot so študenti, invalidi in nevladne organizacije, je navedel.

Tako v Levici kot tudi v SAB ob tem izpostavljajo potrebo po nadzoru nad dodeljevanjem in porabo sredstev. Predsednica SAB Alenka Bratušek je sicer ocenila, da gredo ukrepi v pravo smer, a tudi sama ponovila, da ne zajemajo nekaterih skupin prebivalstva, kot so socialno šibke družine z otroki, ki so se prehranjevali v šolah, pa tudi denimo dijaki in študenti, ki so doslej delali preko študentskega servisa.

Premierja Janeza Janšo pa je Bratuškova ob tem pozvala k vzpostavitvi t. i. protikriznega partnerstva, v katerem bodo lahko tudi opozicijske stranke, ki to želijo, sodelovale pri oblikovanju ukrepov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  26 .03. 2020 ob  20: 10
No, naše vrlo sodstvo in univerzitetni profesorji so zavrnili predlog, da si znižajo plače za 30 odstotkov. Celo več, zahtevajo nadomestilo za porabljena sredstva zaradi dela na domu. Malo se bojim, da bodo dobili povrnjene tudi stroške prevoza na delo.