OMOGOČENA UPORABA ŠESTEGA ODMERKA CEPIVA: Novico je na Twitterju sporočil Janez Janša

Slovenija

Uporaba šestega odmerka cepiva proti covidu -19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je pod določenimi pogoji uradno omogočena, sta na Twitterju sporočila premier Janez Janša in NIJZ. Delila sta mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje, da se šesti odmerek lahko uporabi, če po odvzemu petih odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek.

"V kolikor ob upoštevanju vseh navodil proizvajalca cepiva Comirnaty v viali po odvzemu 5 odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek, se ta lahko uporabi, ne sme pa se združevati preostankov cepiva iz več vial," je v mnenju zapisala posvetovalne skupine za cepljenje.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bo ministrstvo za zdravje danes pripravilo jasna navodila, pod kakšnimi pogoji bi se lahko uporabljal šesti odmerek cepiva. Je pa po njegovih besedah tu ključna Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, ki ji bo mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje v pomoč pri končni odločitvi.

Ob začetku cepljenja je namreč zaokrožila tudi informacija, da je v steklenički cepiva več kot za pet odmerkov, kot jih sicer uporabijo za cepljenje. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo pa proizvajalec in regulator, torej Evropska agencija za zdravila določita, za kakšen namen se uporablja in koliko.

V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Kakršnakoli uporaba cepiva v nasprotju s temi navodili, bi bila odgovornost posameznika, ki ga je uporabil, je še dejala v začetku tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija