OMILITVE POSLEDIC EPIDEMIJE: Šircelj napovedal črtanje izplačila temeljnega dohodka verskim uslužbencem

Slovenija

Odbor DZ za finance bo danes nadaljeval obravnavo predloga šestega protikoronskega zakona, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Potem ko so člani odbora v ponedeljek izmenjali stališča glede vladnih ukrepov, morajo danes dokončati glasovanje o vloženih dopolnilih. DZ bo zakon potrjeval v sredo.

V ponedeljek je odbor iz predloga zakona črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako so predlagali poslanci koalicije, ki načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Z dopolnilom koalicije so tudi razširili krog upravičencev do izplačila nadomestila plače, če zaradi epidemije ne morejo opravljati dela.

Kar nekaj popravkov vladne različice predloga zakona je pričakovati tudi v današnjem nadaljevanju seje. Finančni minister Andrej Šircelj je denimo napovedal črtanje določbe o izplačilu mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem. Do tega so v skladu s petim protikoronskim zakonom trenutno upravičeni samozaposleni, kmetje in družbeniki, minister pa je povedal, da bodo v sedmi paket pomoči vključili še druge družbene skupine.

Tudi tokratni predlog protikoronskega zakona sega na številna področja, med najpomembnejšimi ukrepi pa je delna nadomestitev fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem. Pomoč bo v obdobju od oktobra do decembra letos namenjena tistim, ki so jim letni prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Znesek, do katerega bodo upravičena, pa se bo izračunal v določenem deležu od njihovih lanskih prihodkov od prodaje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  24 .11. 2020 ob  20: 15
neugodno. bo treba it v međugorje