Omerzel: Kaj za vraga, se dogaja v tej državi v zadnjih 20 let?

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel se je odločil za izreden nadzor nad več agencijami in organi v sestavi ministrstva, med drugim nad geodetsko upravo in agencijo za civilno letalstvo. Kot pravi, se je v Sloveniji zgodila sramotna zgodba kupovanja in prodajanja izpitov, zato se sprašuje, kaj se v tej državi zadnjih 20 let dogaja.

Minister Omerzel je na današnji novinarski konferenci poudaril, da želi na tem področju narediti red. Zato se je odločil za izvedbo izrednega nadzora nad Geodetsko upravo RS, Direkcijo RS za ceste in Upravo RS za pomorstvo ter nad agencijami za energijo, železniški promet in civilno letalstvo.

Ob tem je spomnil, da je izredni nadzor že v teku tudi nad agencijo za varnost v prometu, rezultate pa pričakujejo do 22. decembra.

Podrobneje je minister danes govoril tudi o nadzoru nad agencijo za civilno letalstvo za obdobje zadnjih dveh let. Kot je pojasnil, je direktorja agencije Žigo B. Kotnika vlada lani razrešila s tega položaja zaradi ugotovljenih nepravilnosti znotraj agencije. Pred približno tremi tedni pa je upravno sodišče ta sklep vlade razveljavilo zaradi procesne napake. Ministrstvu je naložilo, naj direktorja vrne na njegovo delovno mesto in znova uvede postopek razrešitve.

Ministrstvo opravilo poizvedbo na policiji in KPK

Ministrstvo je to tudi storilo, hkrati pa je opravilo poizvedbo na policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije. Tam so jim po Omerzelovih besedah potrdili, da nepravilnosti obstajajo in da tečejo tudi postopki.

O konkretnih primerih ugotovljenih nepravilnosti minister ne želi govoriti do zaključka izrednega nadzora, sicer pa tudi v tem primeru rezultate pričakuje še pred koncem leta.

Sumljive tudi licence za pilote?

Na vprašanje, ali obstaja sum, da so se licence za pilote podeljevale na sumljiv ali nezakonit način, je tako Omerzel odgovoril le z besedami, da imamo v Sloveniji veliko korektno izšolanih pilotov, katerim bi s kakršnimikoli preuranjenimi izjavami lahko naredil krivico.