OKUŽBE NEKOLIKO NARAŠČAJO, KAJ TO POMENI? Po oceni Logarjeve je v populaciji približno trikrat več okužb kot kažejo številke

Slovenija

V Sloveniji po razmeroma umirjenem epidemičnem stanju v maju in začetku junija število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom nekoliko narašča. Infektologinja Mateja Logar ocenjuje, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki, zato predlaga povečanje dostopa do testiranja.

V primeru prejšnjih različic novega koronavirusa je ob dobro delujoči mreži testiranja po besedah infektologinje Mateje Logar veljalo, da je v populaciji približno dvakrat toliko okuženih, kot so jih potrdili s testiranjem. Trenutno pa je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila.

To se po njenih besedah kaže tudi v bolnišnicah. Na oddelkih se število hospitaliziranih zaradi covida-19 sicer ne povečuje, se pa veča število bolnikov, ki v bolnišnico pridejo zaradi drugih težav in jim ob sprejemu potrdijo okužbo s koronavirusom. Kot je poudarila, bodo v bolnišnicah zato na oddelkih interne medicine, kirurgije in drugje morali pripraviti t. i. rdeče cone za sprejem bolnikov, ki so pozitivni na koronavirus.

Število okuženih v Sloveniji raste zaradi širjenja podrazličic omikrona BA.4 in BA.5, je poudarila. Kot je dodala, se s precej velikim izbruhom koronavirusnih okužb zaradi širjenja omenjenih različic srečujejo na Portugalskem, v Nemčiji in v Avstriji.

Na srečo gre za različici, ki pretežno prizadeneta zgornja dihala, ne pa v tolikšni meri spodnjih dihal, kot je bilo značilno ob širjenju koronavirusone različice delta, je pojasnila. To pomeni, da hujših zapletov ob okužbi pri večini posameznikov ni pričakovati. Sta pa po njenih besedah različici BA.4 in BA.5 še bolj prenosljivi kot različici BA.1 in BA.2, ki sta v Sloveniji prevladovali v spomladanskih mesecih: "To predstavlja dodatno težavo (...), zaradi tega lahko sledi zelo hiter porast števila novo okuženih."

Glede na napovedi bi se število okužb v drugi polovici poletja lahko začelo umirjati. "Upajmo, da bomo pred jesenjo stanje uspeli umiriti, da ne bodo bolnišnice že pred jesenskim valom beležile visoke številke hospitaliziranih," je poudarila.

Uvedbe izrazitih epidemičnih ukrepov sama ne pričakuje, spodbuja pa posameznike s tveganjem za težji potek bolezni, da se cepijo s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. Prav tako priporoča izogibanje krajem, kjer se druži večje število ljudi, in opominja, da stroka nošnjo zaščitnih mask še vedno priporoča.

"Nekoliko smo pozabili, da moramo, če smo bolni, ostati doma, in ne hoditi v službo ali na obiske," je dejala. Po njeni oceni bi bilo zato treba povečati število testirnih točk in izboljšati dostopnost do testiranja na koronavirus, da bi ljudje vedeli, če so okuženi s koronavirusom, in v tem primeru ostali doma.

V soboto in nedeljo so v Sloveniji skupaj potrdili 325 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 179 v soboto in 146 v nedeljo. Pred tem so v petek potrdili 516 okužb, poroča ministrstvo za zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  21 .06. 2022 ob  16: 35
naj zaprejo Črni kal. bo dosti boljše
manemebasat |  21 .06. 2022 ob  15: 51
PCR test je neprimeren za odkrivanje “virusov”! To je izjavil njegov izumitelj, Nobelovec Kary Mullis, ki so ga ubili avgusta 2019 tik preden so razglasili to lazno pLandemijo. Poleg tega te palcke vsebujejo vse mogoce strupe. Zakaj jih porivajo tako globoko v nos? Dovolj bi bilo ze, ce samo pljunes nanjo. Vse ena sama laz!
manemebasat |  21 .06. 2022 ob  13: 23
Mars v PM gnusoba ogabna, laznivka!