OKUŽBE DIHAL V IZOLSKI BOLNIŠNICI IN ZDRAVSTVENEM DOMU: Tam pozivajo k nošenju mask; kaj pa menijo ljudje? (VIDEO)

Izola

Gripa in akutne okužbe dihal so med prebivalstvom v porastu, pojavljajo se v vseh zdravstvenih regijah. Cepljenje proti gripi je zato za vse, ki se želijo zaščititi, še vedno smiselno, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V letošnji sezoni se je sicer proti gripi cepilo 115.722 prebivalcev Slovenije. Čeprav nanj nismo več zelo pozorni, novi koronavirus ostaja grožnja, so pred dnevi sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). V prejšnjem mesecu so opazili porast števila okužb, kar je predvsem posledica druženj med prazniki. Kakšno pa je stanje s covidom in drugimi okužbami dihal pri nas? Odgovore smo iskali v izolskem zdravstvenem domu in tamkajšnji bolnišnici.

Na NIJZ poudarjajo, da je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. To ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni) je lahko uspešnost cepljenja manjša, zato je pomembno, da se proti gripi cepijo tudi njihovi družinski člani, saj tako zmanjšajo možnost, da posameznik pride v stik z virusom. Še posebej pa je cepljenje priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom ter nosečnicam in njihovim družinskim članom.

Cepljenje svetujejo tudi zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko okužbo prenesejo na druge osebe in drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Skupno število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni je bilo v prvem tednu januarja nizko zaradi praznikov in šolskih počitnic. Akutnih okužb dihal je bilo več kot v preteklem tednu v starostnih skupinah nad 15 let, gripi podobne bolezni pa je bilo več predvsem v starostnih skupinah od 4 do 14 let.

Med vzorci, ki jih testirajo v laboratorijih, narašča delež pozitivnih na gripo. Virus influence, ki povzroča gripo, so namreč potrdili v 15,5 odstotka vseh testiranih vzorcev. V vzorcih, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva, je bila tretjina pozitivnih na gripo, med vzorci iz bolnišnic je bilo pozitivnih 15 odstotkov.

V letošnji sezoni se je s cepivom proti gripi zaščitilo 2712 oseb, starih do 18 let, 33.608 oseb, starih od 18 do 64 let in 79.256 starejših od 65 let. Trenutno krožeči sevi se zaenkrat dobro ujemajo s sevi zajetimi v cepivu.

Gripa pri mladih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice in tudi z višjo smrtnostjo. Pri kroničnih bolnikih pride lahko tudi do poslabšanja osnovne bolezni.

Naraščajo tudi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Medtem ko so v zadnjem tednu lanskega leta okužbo z RSV potrdili v šestih odstotkih analiziranih vzorcev, se je ta delež v prvem tednu letošnjega leta povečal na 11 odstotkov. RSV je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča blažja prehladna obolenja. Začetek kroženja RSV zaznamo le, če kužnine dihal testiramo na RSV, saj klinična slika okužbe z RSV nima značilnega poteka.

Delež vzorcev, pozitivnih na koronavirus, pa je v prvem tednu leta 2024 padel, a je še vedno visok. Pozitivnih je 16 odstotkov testiranih vzorcev, delež pozitivnih je višji pri vzorcih odvzetih v bolnišnicah, so zapisali na NIJZ.

Stanje v slovenski Istri

Da je okužb dihal v tem obdobju več kot sicer, poročajo tudi v Splošni bolnišnici (SB) Izola. Strokovni vodja Tomaž Gantar nam je pojasnil, da je oddelek za interno medicino zaseden med 90 in 100 odstotki, med njimi tudi 10 bolnikom s covidom-19.

Na internem oddelku je zato že približno mesec dni v veljavi popolna prepoved obiskov. "Za ostale oddelke bolnišnice veljajo že običajni ukrepi, torej naj bi bil en obiskovalec, po možnosti z zaščitno masko, otroci pa naj ne bi obiskovali bolnih," pove. 

Tudi v izolskem zdravstvenem domu poročajo, da je letos najverjetneje celo več respiratornih okužb kot lani. Družinski zdravnik Radovan Radulović apelira na ljudi: "Če so bolani oziroma če imajo simptome gripe, prehlada, kašljajo, kihajo ali pa imajo vročino, naj si zagotovijo masko in naj si nadanejo masko, zaradi ostalih in tudi zaradi osebja." 

Kaj pa o uporabi zaščitnih mask menijo ljudje? Njihova mnenja smo iskali na ulici, slišite pa jih lahko v videoposnetku na samem začetku članka. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .01. 2024 ob  16: 02
Ali so pa plesaste po kemoterapiji
manemebasat |  18 .01. 2024 ob  16: 01
Ovce ne sisajo vec. Odkar so cepljene jim dlaka sama odpada.
Zvitalisica |  16 .01. 2024 ob  17: 35
Spet šišanje ovc! Pranje rok, uzivanje sadja in zelenjave, cigareti, alkohol, droga in vecina zdravil stran, gibanje na svezem zraku, pozitivno razmisljanje, ne biti skodozeljen, zahrbten in zleht, ljubiti svet okoli sebe, biti hvalezen in ne bo treba gjedat tega Radulovića, ki je v casu gripe napisal na FB, da bi vsakega, ki se ni cepil, pustil, da crkne pred bolnico Izola (pol je moral menda umaknit)! Dno od zdravnika!
Na sreco sem imela z izolskimi zdravniki v glavnem zelo dobre izkusnje.