OKTOBER JE OBARVAN ROZA: Začenja se mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk

Slovenija

Z mesecem oktobrom se začenja mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, rožnati oktober. S številnimi akcijami in dogodki bodo sporočali, kako lahko ženske učinkovito poskrbijo za svoje zdravje.

Veliko lahko naredimo same z zdravim življenjskim slogom, s samopregledovanjem in z udeležbo na presejalnih programih, poudarja predsednica združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. Prav tako morajo biti ženske po njenih besedah pozorne na morebitne zdravstvene težave.

V času epidemije covida-19 ne smemo pristajati na slabši dostop do zdravstva in pravočasna diagnostika je nujna, navajajo v združenju. Rak dojk je namreč dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je bilo v prvem valu epidemije diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj. Razloga za upad števila napotitev na onkološke obravnave v prvem valu ne poznajo v celoti, domnevajo pa, da se ljudje s svojimi nespecifičnimi težavami, ki pa že lahko kažejo na raka, niso obračali na svojega zdravnika. Poleg tega zdravstveni sistem ni enako dostopen kot prej.

Združenje Europa Donna Slovenija bo v rožnatem oktobru povabilo tako bolnice kot ozdravljene, da se vključijo s svojimi sporočili in nasveti. Članicam združenja in slovenskim občinam pa so tudi letos predlagali, da problematiko izpostavijo v svojem kraju ali občini. Postavljali bodo denimo stojnice, krasili drevesa in se podali na pohode.

Pridružili so se tudi evropskemu dogodku Race for the cure za ozaveščanje o raku dojk. Dogodek od 26. septembra do 10. oktobra poteka virtualno.

V akcijah ob rožnatem oktobru bodo sodelovala tudi podjetja Lidl, Žito in Hofer. Hofer bo združenje podprl z delom sredstev od prodaje šampinjonov v roza embalaži, Žito in Lidl Slovenija pa od prodaje kruha Roza oktober.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1527 oseb, od tega 1516 žensk in 11 moških. Umrlo je 473 žensk in pet moških.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija