OKROGLA MIZA V POKRAJINSKEM MUZEJU KOPER TO SREDO: "Dan prej" na Primorskem leta 1991

Koper

V sredo, 23. junija, ob 10. uri bo v Pokrajinskem muzeju Koper potekala okrogla miza s še živimi pričami Dneva prej na Primorskem leta 1991. Dogajanje bomo prenašali v neposrednem prenosu na Regionalu.

Letos namreč obeležujemo 30. obletnico dogodkov, ko se je 26. junija vnel prvi spopad med pripadniki JLA in pripadniki slovenske policije ter teritorialne obrambe (TO).

Udeleženci okrogle mize bodo po dva pripadnika takratne milice, dva predstavnika teritorialne obrambe in takratni predsednik Skupščine občine Koper Aurelio Juri, poveljnik južnoprimorske pokrajine TO Franc Anderlič, načelnik UNZ Koper Dušan Moljk, inšpektor za mejne zadeve in tujce UNZ Koper Fabio Steffe ter poveljnik protidiverzantske čete TO, OŠTO Koper Bojan Vidali. Dogodek bo povezoval zgodovinar, kustos Ivan Simčič.

Dogajanje bomo prenašali tudi v neposrednem prenosu na Regionalu.

Ob 13. uri bodo otvorili tudi razstavo z naslovom "Dan prej, med vojno in mirom".

Poudarek okrogle mize bo na "Dnevu prej". S to besedno zvezo želijo goste dogodka ponovno opomniti, da se je vojna na Primorskem pričela že dan prej kot drugod po državi. Primorska je bila namreč 26. junija 1991, ko je preostala Slovenija praznovala osamosvojitev, že okupirana.

Beseda pa bo tekla tudi o prvih pogajanjih s slovenskim generalom JLA Marjanom Čadom in o preostalih segmentih vojne na Primorskem. Vsak izmed udeleženih bo dogajanje predstavil iz lastne izkušnje in svojega zornega kota.