OKOLJE ZA 5220 EVROV NAROČILO FORENZIČNO PREISKAVO ODDAJE PLAŽE: Nadzorniki potrdili rezultate, Mišič pa o miših in gorah

Piran

Strokovno mnenje izvajalca inštituta za forenzične preiskave v financah, ki ga je Okolje Piran naročilo po februarski kriminalistični preiskavi, je pokazalo, da je bila odločitev o oddaji dela portoroške plaže v najem smotrna, so sporočili iz Okolja. Nadzorniki podjetja so ob tem ugotovili, da je direktor Gašpar Gašpar Mišič ravnal v dobro družbe.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi morebitnih nepravilnosti pri oddaji v 20-letni najem centralnega dela plaže Portorož hotelu Kempinski Palace Portorož po ceni dobrih 18.000 evrov letno sprožil preiskavo, v okviru katere so februarja letos opravili hišne preiskave in po poročanju medijev tudi začasno pridržali Gašparja Gašparja Mišiča.

Okolje Piran je po preiskavi naročilo izdelavo strokovnega mnenja o primernosti najemnine za del oddane portoroške plaže. Neodvisni izvajalec z Inštituta za forenzične preiskave v financah in računovodstvu pri Visoki šoli za računovodstvo in finance Branko Mayr je na podlagi pregleda listinske dokumentacije ugotovil, da je bila odločitev o oddaji predmetne nepremičnine v najem smotrna, najemnina pa glede na specifičnost rabe zemljišča visoka in za Okolje Piran veliko ugodnejša od lastnega upravljanja, so danes sporočili iz piranskega komunalnega podjetja.

Iz strokovnega mnenja tako med drugim izhaja, da je bila najemnina po sklenjeni pogodbi višja od primerljivih najemov in na ta način za najemodajalca ugodna, glede na preteklo poslovanje z izgubo pa je bila odločitev o oddaji predmetne nepremičnine v najem smotrna. Prav tako bi bila vrednost nepremičnine glede na dogovorjeno najemnino veliko večja od ocenjene tržne vrednosti nepremičnine po cenitvenem poročilu, donosnost najema pa glede na pogodbene omejitve rabe in potrebna dodatna vlaganja visoka.

Za izdelavo strokovnega mnenja odšteli nekaj več kot 5.000 evrov

Kot so nam povedali na Okolju Piran, je strošek izdelave strokovnega mnenja znašal 5.220 evrov. Izbor izvajalca ni potekal prek razpisa, temveč so ga sami povabili k sodelovanju, Inštitut za forenzične preiskave v financah in računovodstvu pa so izbrali na podlagi uveljavljenih referenc in ugleda, pojasnjujejo.

Nadzorni svet Okolja Piran se je s poročilom seznanil na seji prejšnji četrtek in ugotovil, da je direktor Gašpar Gašpar Mišič ravnal v dobro družbe ter s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Kot so spomnili v Okolju, je bila družba ob nastopu mandata sedanjega direktorja insolventna in nelikvidna, Gašpar Mišič pa je v oddaji dobrih 2000 kvadratnih metrov velikega dela centralne plaže prepoznal priložnost, ki bi pripomogla k izboljšanju poslovanja podjetja. Plaža je namreč nepogrešljiv del turistične infrastrukture in v kombinaciji s hotelsko ter gostinsko dejavnostjo predstavlja dodano vrednost, medtem ko zaradi visokih stroškov poslovanja kot samostojna dejavnost ni donosna, kar je bilo razvidno tudi iz negativnih rezultatov poslovanja in večletne izgube.

Gašpar Mišič je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi prenovljene strunjanske plaže dejal, da je zgodba okoli najema portoroške plaže "dvignila veliko prahu". "Tresla se je gora, rodila se je miš," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  20 .05. 2020 ob  10: 22
11
Nadzorniki so ugotovili, da je vse v redu.
Dokument napisan v petih urah od prijatelja. Tisoč evrov na uro.
Ta dokument plus najemnina službenega vozila je že presegel najemnino plaže.
Kaj je tu privarčevanih eurovjQuery112305780890108469656_1589961983722?

kokodek |  20 .05. 2020 ob  08: 10
še eden, ki dela samo dobro in ni nikoli nič kriv, pa še žrtvuje se, ko se seli iz ene javne službe na drugo......
čarli |  19 .05. 2020 ob  21: 48
13
Tudi jaz bi dal preiskavo naredit svojemu kolegu.