OKOLJE PIRAN ODGOVARJA: Kako dokazati, da ste upravičeni do oprostitve plačila smetarine?

Piran

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki ga zanima kako je z oprostitvijo plačila smetarine v času zaustavitve dejavnosti zaradi trenutnih vladnih ukrepov oziroma v času bolniškega staleža. Kako lahko posameznik dokaže, da je do tega upravičen? Spraševal se je tudi, ali se smetarina pri samostojnem podjetniku v primeru bolniške odsotnosti lahko poračuna s pobotom. Kot pravi, sam z Okolja Piran ni prejel odgovora, zato je za pomoč prosil nas. 

Konkretno gre za osebo, ki opravlja frizersko dejavnost. Kot pravi, je Okolje Piran v prvem valu epidemije na svoji spletni strani objavilo poziv obrtnikom, ki so imeli prepoved opravljanja storitev. V drugem valu je prepoved začela veljati v drugi polovici oktobra, odgovora glede oprostitve plačila pa še ni dobil. Prvi poziv naj bi poslal 8. novembra po elektronski pošti. Ker odgovora ni dobil, naj bi ponovno poslal poziv v pisni obliki, vendar tudi na ta dopis odgovora ni prejel.

Iz Okolja Piran so nam odgovorili, da bodo vse gospodarske subjekte, ki zaradi vladnega Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potošnikom, ki ne morejo izvajati svoje dejavnosti, oprostili plačila storitev odvoza komunalnih odpadkov.

"Plačevanju obveznosti iz naslova komunalnih storitev se lahko izognejo tako, da nam pošljejo zahtevo za oprostitev plačila smetarine na elektronski naslov info@okoljepiran.si. V kolikor tega še niso storili, lahko oprostitev uveljavijo tudi za nazaj; s pisnim obvestilom naj zavrnejo prejeti račun s sklicevanjem na vladne ukrepe", pojasnjujejo.

"Ker na Okolju ne vemo, katere dejavnosti opravljajo posamezna podjetja in samostojni podjetniki in ker določeni gostinski lokali obratujejo, saj sta dostava hrane na dom in osebni prevzem dovoljena, lahko mirovanje odjemnega mesta vzpostavimo le na podlagi prejete zahteve."

"V mesecu novembru je bilo tako do oprostitve plačila smetarine upravičenih 70 uporabnikov, vključno s stranko, ki opravlja frizersko dejavnost," so nam razložili. "Slednja je 8. novembra na nas naslovila tudi prošnjo za vzpostavitev mirovanja za čas bolniškega staleža. Do sedaj še nismo imeli takega primera, a smo vedno poskušali najti najboljšo rešitev. Oprostitev plačila zaradi bolniške ni opredeljena v nobenem predpisu, zato bi bilo najbolje, da zadevo obravnava in se o njej izreče reklamacijska komisija," zaključijo svoje pojasnilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  08 .12. 2020 ob  07: 49
Najpre so oprostili plačevanja odpadkov STARI OLJKI?