Ogromna dvigala kot turistična atrakcija

Istra

Ogromna dvigala sredi Pulja, ki so marsikoga motila in imela predznak infrastrukture, ki kazi turistični izgled mesta, naj bi postala prava atrakcija, poroča tržaški Il Piccolo.

Od strukture, ki kazi podobo mesta, do prave atrakcije. Tako želijo v Pulju rešiti "težavo" ogromnih dvigal, ki stojijo v zalivu tik pred mestom. Že prejšnji istrski župan Ivan Jakovčič je predlagal, da bi dvigalom poiskali drugo lokacijo, a je tokrat prišla nekoliko drugačna zamisel. Dean Skira, svetovno znani puljski umetnik, ki se ukvarja z osvetljevanjem, sedaj razvija projekt, da bi omenjena dvigala postala druga znamenitost mesta, takoj za Areno. 

Njegova zamisel gre v smeri postavitve reflektorjev vzdolž dvigal, tako da bi vse skupaj postala velika scenografija luči in barv. "Iščemo nekaj, kar bo povezalo modernost in antične korenine mesta," je dejal Skira. Za projekt je namenjenih 40.000 evrov javnih sredstev, ostalo bodo prispevala podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom. Samo družba Arenaturist je tako obljubila 100.000 evrov.

V Pulju računajo, da bodo dvigala zasijala v soju luči že prihodnje poletje. Celoten projekt je vreden 270.000 evrov, če donacije ne bodo zadostovale za izvedbo projekta, pa naj bi na pomoč priskočila tudi občina.