OGNJENA GROZA V FRANCIJI: Evakuirali 7000 ljudi, a bitka se nadaljuje (VIDEO)

Kronika

Na jugu Francije še vedno poteka boj proti požaru, ki se je v ponedeljek razplamtel v departmaju Var, nedaleč od mesta Saint Tropez na francoski rivieri. Ponoči se ognjeni zublji, zaradi katerih so evakuirali 7000 ljudi, niso širili, jih pa ob pomoči letal in helikopterjev še vedno poskuša spraviti pod nadzor približno 1200 gasilcev.

Največji požar v Franciji to poletje, ki je izbruhnil v ponedeljek, je zajel okrog 7000 hektarjev površin in jih glede na navedbe oblasti v departmaju Var, poznanem po svojih gozdovih in vinogradih, približno 5000 uničil, zadnje navedbe gasilcev povzemajo francoski mediji.

Že v noči s ponedeljka na torek so oblasti z domov in iz kampov evakuirale okrog 7000 ljudi, ki so tako že drugo noč zapored preživeli v varnih nastanitvah, med drugim v občinskih stavbah in šolah. Med njimi so številni tako domači kot tuji turisti, med drugim jih je 1300 pred požarom dopustovalo v kampu v kraju Bormes-les-Mimosas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizadeto območje je v torek obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je ocenil, da so se najhujšemu uspeli izogniti, a da se bitka nadaljuje.

Lokalne oblasti so v izjavi danes sporočile, da je zaradi požara umrl človek, niso pa navedli niti njegove identitete niti natančnega vzroka smrti. So pa dodali, da je bilo nekaj več kot 20 ljudi lažje poškodovanih, od tega jih je 19 vdihavalo strupen dim.

Franciji so požari letošnje poletje v relativni meri prizanesli, medtem ko so huje prizadeli več sredozemskih in drugih držav, med drugim Turčijo, Grčijo, Italijo, Severno Makedonijo, Izrael in Alžirijo.

Z novim požarom se tudi na jugu Portugalske, v turistični regiji Algarve bojuje okrog 600 gasilcev.

Še naprej divjajo požari tudi v Italiji, kjer so od začetka leta ognjeni zublji uničili več kot 140.000 hektarjev gozdnih površin. V zadnjih dneh je v Kalabriji na jugu države v požarih umrlo že pet ljudi, nazadnje 78-letni moški, čigar truplo so našli ponoči. Zanj so bili usodni plameni, ki so uničili tudi njegova polja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija