OGLASILI SO SE 'IZ KOMBIJA', KI NARKOMANOM DELI IGLE: "Gre za strategijo zmanjševanja škode, injekcije pobiramo celo mi sami" (FOTO)

Koper

Po tem, ko smo včeraj poročali o naravnost grozljivih prizorih na Ulici 15. maja, kjer se pod nadvozom nasproti Marjetice Koper po tleh 'gnetejo' odrabljene injekcijske igle, ki jih narkomanom deli Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper, so se za naš portal odzvali tudi v omenjenem društvu.

Kombi Društva Svit Koper

V Društvu Svit Koper so potrdili, da od druge polovice meseca marca delujejo terensko, saj so bili ob razglasitvi epidemije koronavirusa primorani zapustiti prostore v Zdravstvenem domu Koper, ki so bili do tedaj namenjeni dnevnemu centru.

V sklopu terenskega dela se tako Svitova ekipa od ponedeljka do petka v dopoldanskem času, med 7. in 11. uro, zadržuje pod nadvozom na Ulici 15. maja in v okviru strategije zmanjševanja škode deli uporabnikom prepovedanih drog sterilni pribor za injiciranje. Poleg tega z uporabniki izvajajo individualne pogovore ter jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju z odpadnimi iglami, pravijo. "Večina 'naših' uporabnikov uporabljene igle skrbno hrani, nato pa jih vrnejo v zato namenjene zabojnike, ki se nahajajo v terenskih vozilih društva. Društvo Svit Koper nato poskrbi, da se uporabljeni material preda ustreznim službam v uničenje (Retal d.o.o.)," pojasnjuje strokovna vodja Petra Ninković.

Takšno je bilo stanje pod nadvozom v tednu med 21. in 25. septembrom.

Svit sodeluje tudi s prostovoljci, ki opozarjajo na lokacije, kjer se nahaja največ odvrženih igel. "Na vsako opozorilo se hitro odzovemo, si ogledamo lokacijo ter skušamo čimprej odstraniti odvržene igle. Vsakodnevno takoj zjutraj preverimo parkirišče, kjer se kombi nahaja, ter po potrebi odstranimo odvržene igle. O najdenih iglah še isti dan seznanimo uporabnike," je razložila Ninkovićeva.

Klicatelj opozoril na 'pokopališče' igel

Nadalje je pojasnila, da so bili v tednu med 21. in 25. septembrom letos zaposleni v društvu s strani enega izmed zaposlenih na Marjetici Koper seznanjeni, da se pod nadvozom nahaja veliko število odvrženih uporabljenih igel. Klicatelj naj bi povedal tudi, da se pri Marjetici Koper še ni izvedlo izobraževanja zaposlenih o ustreznem ravnanju ter pobiranju infektivnega materiala, zato sam tega ni upal pobrati.

S sodelavcem sta takoj odšla na ogled terena in res opazila veliko število odvrženih igel, je priznala Ninkovićeva. "Nemudoma sva poskrbela za odstranitev le-teh. Kot to redno počnemo, smo tudi tisti dan opozorili uporabnike, ki so obiskali kombi, o lokaciji ter najdenih iglah ter jih ponovno pozvali k ustreznem ravnanju z uporabljenim materialom." Lokacijo so ponovno preverili 30. septembra, opaziti pa ni bilo nobene uporabljene igle (kot to prikazujejo spodnje fotografije).

30. septembra o iglah ni bilo ne duha ne sluha, pravijo v Svitu. (Več fotografij si lahko ogledate v galeriji)

"Zavedamo se širše družbene odgovornosti" 

Ninkovićeva je še poudarila, tako kot so nam pojasnili že na Mestni občini Koper in v Marjetici Koper, da država sistemsko ne ureja področja odstranjevanja odvrženih injekcijskih igel: "V praksi je slika nekoliko drugačna. Zaposleni v Društvu Svit Koper nismo usposobljeni za pobiranje le-teh, prav tako nimamo ustrezne zaščitne opreme, s katero bi to delo lahko varno opravljali. Vse naše dosedanje delo vezano na čiščenje tovrstnih lokacij je opravljeno prostovoljno oziroma na lastno odgovornost. Zaposleni društva pravzaprav ne bi smeli pobirati tovrstnih odpadkov."

Na sestanku, na katerem so bili prisotni predstavniki Marjetice Koper, društva Svit Koper ter NIJZ, je bilo med drugim dogovorjeno tudi, da Svit Marjetici posreduje manjše zabojnike za infektivne odpadke, ko bodo ti polni, pa jih posredujejo nazaj društvu, ki nadalje poskrbi za predajo le-teh ustreznim službam. V Svitu pravijo, da so Marjetico v septembru opremili z manjšimi zabojniki, kar nakazuje, da "delamo z roko v roki, saj se zavedamo širše družbene odgovornosti".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nema |  11 .10. 2020 ob  12: 23
Sami strokovnjaki... Ne želim nobenemu da poskusi odvisnost od trdih drog
Kukurux |  10 .10. 2020 ob  20: 07
Na koncu bo pobrala igle ena nonica ki je slucajno prebrala clanek in bo v duhu dobre volje resila tezavo
Artu |  10 .10. 2020 ob  00: 21
Vsi vselej prelagajo odgovornost. Mi nismo za to oz mi nismo usposobljeni oz ni bil izveden razpis oz... Obcani smo siti tarnanja. Resite se enkrat zadevo in pocistite odpadke in odvrzene igle pod mostom. Je tako tezko nabaviti en, dva kontejnerja promerna za uzivalce drog ce ne morejo imeti ustreznega prostora. Kje je policija ki ima 500 m stran svoje prostore od mostu. Obcani zelimo da se ubogim ljudem ki so zasli v drogo pomaga, nesnago pa pocisti. Koliko casa se to vlece in koliko let mora miniti da se bo kaj premaknilo?
anton |  09 .10. 2020 ob  17: 30
12
V članku je navedeno: "Vse naše dosedanje delo vezano na čiščenje tovrstnih lokacij je opravljeno prostovoljno oziroma na lastno odgovornost. Zaposleni društva pravzaprav ne bi smeli pobirati tovrstnih odpadkov."
Spoštovani, z vsem spoštovanjem za delo, ki ga uprabljate, vendar ne vem kaj mislite, kdo naj bi pobiral tovrstne odpadke. Če ste usposobljeni za delitev injekcij, se lahko usposobite tudi za čiščenje slednjih. Mislim, da navedba, zaposleni društva pravzaprav ne bi smeli pobirati teh odpadkov ni primerna. Ne prelagajte odgovornosti na druge, verjetno z nižjo izobrazbo od vaše.
Kukurux |  09 .10. 2020 ob  17: 21
Ja videt je most,zgoraj je cesta,makadam,kup smeti in igle vmes
Ma hodi kaksen marjetko sploh tam pobirat smeti?
forešter2 |  09 .10. 2020 ob  17: 21
12
po kopru se vozi taxi kombi renault, dokaj nov bele barve, TAXI Transfer Koper, ki dila krek lokalnim đankurjem, ko ga vidite si ga dobro oglejte.
Tine |  09 .10. 2020 ob  14: 54
-31
Odgovor društva samo potrjuje, da na marjetici nimajo pojma, kaj so se dogovarjali. Nesposoben direktor Marjetice Briševac in njegov oproda šamšal. Zdaj imajo bivšega kriminalista Volmuta na plačilni listi, pa naj jim on reši probleme z narkomani
kokodek |  09 .10. 2020 ob  14: 45
nagrajen z direktorskim položajem, strokovnjak za odvisnost od drog, dr. krek, v svoji dolgoletni karieri ni bil vreden vzpostaviti varne sobe za odvisnike.